Aradul exportă anual zeci de absolvenți. Europa rămâne prima alegere.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară a schimbat și preferințele tinerilor absolvenți de liceu care optează acum cu precădere pentru Europa. Aceștia aleg să studieze la universități prestigioase din Europa sau chiar din Statele Unite.

Emoțiile admiterii la o facultate sunt deja istorie pentru 45 de absolvenți arădeni care, chiar dacă încă nu au diploma de bacalaureat, sunt admiși la universități de prestigiu din întreaga Europă. Conform Inspectoratului Școlar, Aradul se numără printre oraşele care oferă cei mai mulţi studenţi universităţilor de prestigiu din întreaga lume.

„Acest lucru se întâmplă în primul rând datorită faptului că elevii arădeni sunt interesaţi să urmeze o facultate în străinătate. Elevii sunt bine informaţi şi ajutaţi să îşi depună dosarele pentru a obţine acest lucru. De asemenea, studenţii din Arad care sunt deja la aceste universităţi sunt printre cei mai buni “, a declarat Mirela Aldescu, inspector general.

Burse și credite

Andreea Novanc și Christian Bedelean sunt doar doi dintre absolvenții care au plecat în toamna lui 2010 în Anglia. ”Mi-a dorit să urmez o specializare în drept la Queen Mary University of London”, povestește Christian Bedelean, care spune că s-a hotărât să studieze în străinătate încă din clasa a IX-a.

Și Andreea Novanc  merge la aceeași universitate, dar se specializează în Relații Internaționale. ”Eu m-am decis exact asupra specializării pe la finele clasei a X-a. Cât privește studiatul în străinătate, cred că de prin clasa a VII-a am știut asta”, mărturisește tânăra.

Ambii beneficiază de credite de studii din partea guvernului englez. ”Au un sistem foarte bine pus la punct. Ei îți plătesc anii de studiu, pentru început circa 3300 de lire pe an, și după ce începi să câștigi minim 15.000 de lire pe an, returnezi împrumutul fie în rate, fie din primele salarii”, explică Andreea.

Cât privește viitorul, tinerii par convinși că România are nevoie de ei. ”Dacă e ceva de făcut, aici e de făcut” e convinsă Andreea Novanc.

Spre deosebire de anii trecuți când mulți dintre ei optau pentru studii în SUA, criza financiară le-a redirecționat interesul către spațiul academic European.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite