Arad: Gripa nouă pune Aradul în topul alertei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Gripa nouă pune Aradul  în topul alertei
Arad: Gripa nouă pune Aradul în topul alertei

Colegiul Naţional Moise Nicoară este deja închis pentru şapte zile, iar de mâine s-ar putea închide şi Liceul German.

Până la finele săptămânii, la  Arad, au fost deja confirmate de către Institutul Cantacuzino 38 de cazuri de infectări cu virusul AH1N1, care provoacă gripa porcină. „Mai avem 60 de pacienţi cu suspiciune de îmbolnăvire. Pentru unii dintre ei aşteptăm deja rezultatele, iar pentru alţii vom recolta probe biologice cât mai curând. Oricum toţi sunt sub observaţie”, a declarta Dana Negru, director adjunct coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Arad (DSP).

Primii loviţi, medicii


Printre primele cazuri confirmate la Arad a fost unul dintre cei doi medici epidemiologi angajaţi ai DSP. Acesta a contactat boala în cadrul anchetelor epidemiologice efectuate de instituţie. Au urmat alţi doi angajaţi ai laboratorului de analize al DSP, fiind suspicionaţi doi medici şi un asistent.

„Din nefericire, noi cei care lucrăm la recoltări de probe şi interacţionăm cu pacienţi bolnavi, suntem cei mai expuşi. Astfel, cei mai tineri dintre noi, cei născuţi după 1969 şi care nu au imunitate la virus, s-au  şi îmbolnăvit”, a mai explicat Dana Negru.

De altfel, aceasta a mai recomandat ca cei mici să fie lăsaţi în grija persoanelor născute înainte de 1969, persoane la  care este foarte probabil să-şi fi creat imunitate odată cu pandemia de gripă porcină din acel an.

Focare de infecţie în şcoli

După ce unul dintre elevii Colegiului Moise Nicoară a fost confirmat cu gripă porcină, alături de un cetăţean englez care a fost în vizită la liceul arădean, unitatea a intrat sub supraveghere. Alte două cazuri în clase diferite ale aceleiaşi şcoli au fost confirmate joi, astfel că de vineri liceul a fost închis pentru şapte zile.

Începând de mâine, în întreaga unitate de învăţământ se va începe dezinfecţia, operaţiune ce va fi efectuată de o firmă specializată. Şi la Liceul German stuaţia rămâne incertă dat fiind că un caz a fost deja confirmat şi alte două aşteaptă rezultatele analizelor.

„Dacă se vor confirma şi acestea două, şcoala va fi închisă pentru şapte zile. Din nefericire, şansele să se întâmple acest lucru sunt foarte mari”, a declarat directorul adjunct al DSP, care a subliniat importanţa respectării izolării la domiciliu în astfel de cazuri. 

Măsuri speciale

În punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului au fost luate măsuri speciale de protecţie. Astfel, lucrătorii din vămi au fost dotaţi cu măşti de protecţie şi cu mănuşi de unică folosinţă, iar locul lor de muncă este dezinfectat la fiecare schimbare de tură, adică la 12 ore.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite