Arădenii sunt aşteptaţi la slujbele dedicate Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credincioşii sunt aşteptaţi la slujbe
Credincioşii sunt aşteptaţi la slujbe

Arădenii sunt aşteptaţi astăzi să participe la slujbele dedicate Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, care s-a născut în Tesalonic unde se şi află moaştele sale. Bisericile şi mănăstirile din judeţul Arad au început pregătirile pentru acestă mare sărbătoare încă de acum câteva zile. În popor, acestă sărbătoare mai este cunoscută şi sub numele de Sâmedru.

După moartea tatălui sau, guvernator al regiunii, Sfântul Dumitru a fost numit de împăratul Maximilian succesor al acestuia, încredinţându-i cetatea, cu porunca să o „cureţe” de creştini.

Acesta a început să propovăduiască Evanghelia. Împăratul roman a aflat de acest lucru şi a poruncit ca Dimitrie să fie închis.


În ziua de 26 octombrie, au intrat în temniţă ostaşi şi, găsindu-l stând la rugăciune, l-au ucis cu suliţele.

Se spune că moaştele lui Dimitrie au fost găsite întregi şi nestricate când Leontie a hotărât să-i dedice sfântului, în semn de mulţumire că s-a tămăduit, o biserică mare şi frumoasă, iar pentru aceasta a fost nevoit să dărâme vechiul lăcaş ridicat chiar pe mormântul sfântului.

Moşii de toamnă

În popor se spune că Sfântul Dumitru, sau Sâmedru este stăpân peste iarna care vine. Dacă jumătate din an stăpâneşte Sfântul Gheorghe, cealaltă jumătate este stăpânită de Sfântul Dumitru.

Este ziua soroacelor pentru slujbe şi diverse închirieri, încheiate de Sângiorz. Noile învoieli aduc prilejuri de aldămaşuri şi de veselie. Originea pastorală a obiceiului este dovedită atât de durata de şase luni a înţelegerilor, cât şi de cunoscuta zicală: „La Sângiorz se încaieră câinii, la Sâmedru se bat stăpânii”.

Se spune că în această zi, intră căldura în pământ şi Gerilă începe să-şi arate colţii. Tot în această zi sunt prăznuiţi Moşii de toamnă, când se face pomană grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.



Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite