Arădenii sunt aşteptaţi la lăcaşele de cult pentru a lua apă sfinţită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc astăzi Boboteaza, urmată mâine de ziua Sfântului Ioan Botezătorul.  Astfel, peste câteva ore arădenii sunt aşteptaţi la lăcaşele de cult pentru a  participa la slujba de sfinţire a apei.

Se spune că apa care se sfinţeşte astăzi nu se strică niciodată.

Preoţii spun că din suita celor 12 sărbători creştine importante face parte şi Boboteaza (Botezul Domnului), ţinută în fiecare an în ziua a şasea a lunii ianuarie.

Sărbătoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, la împlinirea vârstei de aproximativ 30 de ani. Boboteaza şi cu Sf. Ioan aproape că formează una şi aceeaşi sărbatoare.

Şi în Arad în locurile unde se poate, astăzi, dupa liturghie, preotul împreună cu enoriaşii fac o procesiune spre un lac, râu sau vreun izvor, pentru slujba Sfinţirii Apelor.

Când Troparul Bobotezei începe, vânătorii şi pădurarii satului împuşcă peste ape ca să alunge duhurile necurate. Astăzi, acest obicei a păstrat doar semnificatia festivă a unui foc de artificii, fiind lipsit de simbolism.

Se crede ca în ziua aceasta toate apele pământului sunt sfinţite. De aceea femeile nu spală rufe pentru următoarele opt zile până la sfârşitul praznicului.

De exemplu, la Mănăstirea Hodoş Bodrog din Arad, preoţii sfinţesc şi apele râului Mureş.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite