Arădenii se pregătesc de Crăciun cu sute de sarmale și cârnăciori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pregătiri pentru masa de Crăciun
Pregătiri pentru masa de Crăciun

După o perioadă de post și de dietă, la masa de Crăciun, majoritatea dintre noi dăm iama în bunătăți și nu mai ținem cont de sănătate și de buna funcționare a organismului. În acest sens, majoritatea arădenilor s-au apucat de pregătit prânzul din ziua de Crăciun, în cantități industriale de sarmale, cârnăciori și fripturi.

Masa de Crăciun este una reușită pentru fiecare familie, cu câte puțin din fiecare fel tradițional. Medicii recomandă totuși să se evite pe cât posibil produsele cu multă grăsime sau super-prelucrate.

“Am pregătit peste 200 de sarmale, sunt preferatele familiei mele. Am mai pregătit salată de ciuperci, de vinete, ouă umplute și foarte mulți cârnăciori. Dacă mâncăm doar două trei bucâți la o masă, o să ne ajungă oala de sarmale și pentru noaptea de Revelion”, a declarat Oana Cornea din Arad.

Înlocuitori de grăsimi

Specialiștii spun că tradiționala friptură de porc de poate înlocui cu grătar de vită sau de pui, iar garnitura de cartofi cu unt, cu legume fierte și așezonate cu muștar și condimente. În străinătate se mănâncă de obicei curcan în loc de porc.

Toba, cârnații și caltaboșii pot lipsi de la masa de Crăciun. De asemenea, salata de boeuf se poate face cu maioneză dietetică, iar înainte de fiercare fel principal servește o salată, care reduce apetitul. Ciorbele și mâncărurile gătite cu ulei și sosuri grele nu sunt indicate pentru un stomac care a “postit” câteva săptămâni bune. “Nu avem voie să facem abuz de nimic. Maioneza, grăsimilie și uileiul dăunează grav stomacului, mai ales în aceste zile”,  e de părere Maria Mărginean, medic.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite