Arădenii au terminat postul și s-au apucat de gătit fripturi gustoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arădenii au renunțat la post
Arădenii au renunțat la post

Mii de arădeni au ţinut cu sfinţenie Postul Naşterii Domnului. Ultima zi a Postului Naşterii Domnului, a fost data de 24 decembrie, numită Ajunul Crăciunului, când este zi de post mai aspru decât în celelalte zile.

Se ajunează până după-amiază, când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi a celor trei tineri din Babilon. Unii arădeni ajunează în această zi până la răsăritul luceafărului de seară, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului.

Preoţii arădeni spun că alături de faptele bune, de rugăciune, de smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuţilor. El este desăvârşit atunci când abţinerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute şi progres spiritual. „Am făcut toată mâncarea de Crăciun. Cârnaţi, carne la cuptor, sarmale şi cozonaci. A trebuit să o guste, ca în fiecare an fiul meu, deoarece eu ţin post”, spune Ioana Marc.

În post au fost interzise alimentele de origine animală adică carnea, laptele şi ouăle şi au fost permise alimentele vegetale. În Postul Crăciunului au fost mai multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Abia după aceste 40 de zile de post şi rugăciune, creştinii se pot bucura pe deplin de Naşterea Domnului, de pe 25 decembrie.

„Nu a fost un post aşa de greu, deoarece a avut multe dezlegări la peşte. Voi mânca de dulce abia după ce mă întorc de la slujba religioasă de Crăciun”, spune Camelia Crudu. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite