Arad: Arădenii vor să fie părinţi pe criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul Matern din Arad s-au înregistrat anul acesta 2.600 de naşteri, în uşoară creştere faţă de anul trecut. Indemnizaţia de la stat pentru copil este un venit sigur, dar despre care unele mame spun că este prea mic.

Chiar dacă tot mai multe persoane rămân fără loc de muncă ori salariile lor se înjumătăţesc, aceste probleme nu-i împiedică pe tinerii părinţi se se gândească cu drag la un copil. Drept urmare, potrivit unor statistici furnizate de către Spitalul Matern din Arad, numărul naşterilor a crescut cu 30 în ultimele nouă luni ale anului în curs, faţă de 2008.
„Oamenii nu mai fac bani, dar în schimb fac copii“, explică situaţia, Mariana Rista, managerul Spitalului de Obs­tetrică Ginecologie „Salvator Vuia“ Arad. 

Bani puţini
Larisa Dan are doar 21 de ani, iar în urmă cu trei zile a adus pe lume un băieţel de toată fumuseţea, pe care îl va boteza Dacian Lucas. Tânăra a fost educatoare până să rămână însărcinată. Ea spune că banii pe care îi va primi de acum înainte de la stat sunt mult prea puţini, având în vedere că un copil presupune o cheltuială mult mai mare.
„Cu un copil cheltuim mult mai mult decât 800 de lei pe lună. Sincer nici nu ştiu cum se calculeze indemnizaţia, bănuiesc că 85% din venitul net înregistrat pe ultimele 12 luni”, a declarat în această dimineaţă, Larisa Dan.

Copiii care asigură venit
Nu de aceeaşi părere este şi Florica Lingurar, care susţine că preferă să facă copii ca pe bandă pentru că indemnizaţia de la stat este mult mai mare decât şomajul lunar. Femeia se află la al patrulea copil şi spune că în prag de criză, singura soluţie de a avea în permanenţă bani este să facă tot mai mulţi copii. „Decât să stau în şomaj şi să primesc câte 400 de lei pe lună, prefer să stau cu micuţii acasă şi să iau câte 800 de lei pentru fiecare”, explică Florica Lingurar.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite