Arad: Arădenii îşi riscă viaţa în zona istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Arădenii îşi riscă viaţa în zona istorică
Arad: Arădenii îşi riscă viaţa în zona istorică

Pompierii sunt chemaţi tot mai des să dea jos tencuiala de pe imobilele care sunt într-un stadiu avansat de degradare.

Zeci de case  din centrul Aradului sunt un real pericol pentru cei ce trec zilnic pe lângă ele. În ultima săptămână, pompierii arădeni au fost solicitaţi să intervină în două cazuri pentru înlăturarea ornamentelor periculoase de pe faţade. La finele săptămânii trecute aceştia au fost nevoiţi să închidă total circulaţia pe strada Horia, una dintre cele mai aglomerate din oraş, şi, în urma unei intervenţii de aproximativ patru ore, au reuşit demontarea unei bucăţi impresionante de tencuială cu tot cu ornamentele de pe ea.

Pompierii au intervenit din nou, de această dată pe strada Mărăşeşti, chemaţi de locatari tot pentru o bucată de tencuială ce stătea să cadă.

Verificări de la Inspecţia în Construcţii

În urmă cu aproximativ o lună de zile, Inspecţia de Stat în construcţii a demarat un proiect prin care se încearcă sensibilizarea proprietarilor de astfel de clădiri cu probleme. Au fost deja identificate de către specialişti 20 de clădiri din municipiu aflate în stare avansată de degradare.

„Vom discuta cu proprietarii acestor clădiri şi le vom propune soluţii pentru remedierea situaţiei. De asemenea, le acordăm termene ferme pentru remediere, în caz contrar fiind nevoiţi să recurgem la amenzi, care sunt foarte mari”, a explicat  Leonid Gheorghiţă, inspector şef la  Inspectoratul de Stat în Construcţii Arad (ISC). Proprietarii riscă să se aleagă şi cu dosar penal în cazul în care vreun trecător este victima unui accident provocat de ornamente sau tencuială desprinse de pe faţada clădirii. Leonid Gheorghiţă a mai adăugat că alte 30 de clădiri din centrul vechi al Aradului vor fi puse sub supravegherea specialiştilor.

Costuri mari de reabilitare
Pe de altă parte, proprietarii de apartamente din casele vechi susţin că este peste puterile lor financiare să suporte cheltuielile provocate de o expertiză tehnică, de intervenţii la structura de rezistenţă şi de refacere a faţadelor.

Proprietari cu venituri mici


„Am discutat cu un inginer şi ne-a spus că refacerea faţadei ne-ar costa cam 5.000 de euro la imobilul nostru care are 12 metri înălţime şi 15 metri lăţime. La asta se mai adaugă acoperişul, jgheaburile şi burlanele, estimate la circa 30-35 euro pe metro pătrat. Eu am o pensie de 600 de lei şi suntem în această situaţie 6 din 10 locatari. Ştiu şi eu că e un pericol pentru trecători”, explică Mărioara Pop, o proprietară de apartament din centrul oraşului.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite