Arădenii se îmbolnăvesc în medie câte cincizeci de mii de zile lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorii arădeni depun lunar la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate aproximativ pstru mii de concedii medicale. Aceste date cuprind și concediile de maternitate, lăuzie sau cele acordate mamelor pentru îngrijirea copiilor.

În fiecare lună, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) centralizează concedii medicale emise de doctorii arădeni pentru  47.000-50.000 de zile. „În aceste cifre sunt incluse toate tipurile de concedii medicale acordate de circa 260 de medici arădeni, de la specialiști și până la medicii de familie”, a explicat dr. Ioan Precup, medic șef în cadrul CJAS Arad.

Acesta a mai explicat că tot în acest număr sunt incluse și zilele de concediu medical acordate mamelor pentru îngrijirea copilului bolnav, sau cele de lăuzie și de sarcină.

Numărul concediilor crește de la an la an

Dr. Ioan Precup a mai explicat că numărul concediilor medicale crește de la an la an, media lunară a acestui an fiind de circa 4500 de concedii pe lună. ”E greu să spunem câte concedii își iau arădenii deoarece unele dintre ele provin din raportări ale agenților economici cu puncte de lucru în alte județe și care cuprind și concediile acordate de medicii de acolo”, a mai explicat medicul șef.

Legislație incompletă

Și în ceea ce privește verificarea acestor concedii, lucrurile sunt complicate. ”Noi am făcut multe verificări de-a lungul timpului, mai ales la solicitarea angajatorilor în cazul celor care sunt plătite de ei. Verificăm actele și cam atât”, spune Ioan Precup care adaugă că nu este posibil ca la o lună după concediu să poți spune dacă omul a avut sau nu febră, sau vărsături, sau alte simptome.

Angajatorii reacționează în funcție de interes

Medicul șef a mai declarat că și atitudinea angajatorilor față de concediile medicale este diferită, funcție de interesul de moment. ”Dacă au mult de lucru, solicită la noi verificarea concediilor, dar dacă nu au prea multe comenzi, de multe ori le recomandă angajaților să-și ia concedii medicale”, explică acesta. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite