Arad: Arădenii pescuiesc în Ungaria unde sunt specii de peşti care la noi în ţară au dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Arădenii pescuiesc în Ungaria unde sunt specii de peşti care la noi în ţară au dispărut
Arad: Arădenii pescuiesc în Ungaria unde sunt specii de peşti care la noi în ţară au dispărut

La fiecare sfârşit de săptămână, pescarii români iau drumul Ungariei pentru a da la peşte.

Lacurile, bălţile şi râurile din estul Ungariei sunt frecventate de foarte mulţi pescari români, la fiecare sfârşit de săptămână. Aceştia preferă ţara vecină datorită faptului că apele sunt mai curate, întreţinute şi pentru că este mai mult peşte.
„Mergem la pescuit în Ungaria de câţiva ani. Am fost şi pe bălţi private, special amenajate şi întreţinute pentru pescuitul sportiv, dar şi pe râuri. Vecinii noştri au mult mai multă grijă de apele lor”, a spus George Mihăiescu, un pescar amator arădean.

Bălţi îngrijite


Pescarul arădean a explicat că bălţile din Dombeghyhaz sau din localitatea Mezoheghyes, situate la 30-40 de kilometri de Arad, sunt ideale pentru relaxarea de weekend.  „Nu sunt departe şi oferă condiţii mult mai bune decât la noi. Sunt mai curate, mai întreţinute şi ne costă cam 30 de lei ziua de pescuit. În banii aceştia, putem lua acasă maximum cinci kilograme de peşte sau trei bucăţi”, a mai adăugat George Mihăescu.

Fără poluare

Şi amatorii de pescuit pe ape curgătoare sunt fascinaţi de grija ungurilor pentru ape. „Au mare grijă de apele lor şi sunt zone foarte sălbatice, declarate rezervaţii naturale unde nu vezi sub nicio formă peturi, mizerii pe apă sau grătare fumegânde şi manele”, a povestit Răzvan Ranca.

Unul dintre locurile preferate de români este situat la aproape 130 de kilometri de Arad, la Harmaskoros, Trei Crişuri. Acolo, ziua de pescuit costă aproximativ 50 de lei, dar sălbăticia locului merită efortul financiar.

„Zona respectivă este rezervaţie naturală şi este de o frumuseţe şi de o sălbăticie rar întâlnite. În plus, datorită grijii maghiarilor, pe aceste râuri găsim specii de peşti, cum ar fi văduviţa sau săbioara, pe care în România le mai vedem doar în atlasele de specialitate. Sunt specii care pe râurile noastre pur şi simplu nu mai există, au dispărut din cauza poluării”, a explicat Răzvan Ranca.

Acesta mai spune că în ţara vecină, autorităţile au interzis amplasarea de balastiere pe cursurile inferioare ale râurilor, păstrând astfel echilibrul ecosistemului.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite