Arad: Arădenii sunt invitați astăzi la ” Jocul de-a vacanța (opţiune 9)“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Arădenii sunt invitați astăzi la ” Jocul de-a vacanța (opţiune 9)“
Arad: Arădenii sunt invitați astăzi la ” Jocul de-a vacanța (opţiune 9)“

Teatrul Municipal din  Baia Mare invită astăzi arădenii la „Jocul de-a vacanța (opţiune 9)“ după Mihail Sebastian.

Spectacolul ce va fi prezentat astăzi în cadrul Festivalului  Internațional de Teatru Clasic de la ora 19.00 este regizat de  Radu Afrim.


Textul a fost cu totul tradus pe limba generaţiilor de azi, care au la fel de mare nevoie de „teoria jocului de-a vacanţa“, care e totuna cu jocul „de-a fericirea“ cât aveau şi predecesorii lor.

La fel ca pe vremea lui Sebastian, oamenii de azi au unsprezece luni pe an tot felul de urgenţe, care nu le permit să-şi amintească măcar cât e de important să fie fericiţi,. Iar spectacolul lui Radu Afrim le aminteşte cum să facă asta.

Traducerea nu e făcută numai la nivelul limbajului, ci şi în privinţa tipologiilor – felul în care sunt construite personajele e modernizat, actualizat, iar ele sunt trecute în registrul comic, cu tot cu bagajul de patetism din dotarea iniţială.

Criticii de teatru susțin că genial în spectacolul lui Radu Afrim, montat la Teatrul Municipal din Baia Mare, este faptul că motorul acţiunii, acest „stres cotidian“ din care se impune o evadare, are o forţă copleşitoare.

Nu ne aflăm într-o casă de vacanţă, ci într-un birou corporatist cu taste cloncănind spasmodic şi fluierături de telefon sacadate.

E o fabrică de măcinat creierii, în care până şi băiatul cu pizza suferă de tulburări de personalitate.  Fără să exagereze, dar motivând până la cel mai mic detaliu şirul de acţiuni care se desfăşoară pe scenă, Radu Afrim nu doar că îl înţelege, dar îl şi completează pe Mihail Sebastian, amintind parcă oricărei posibile opinii canonice că o comedie veritabilă se măsoară în hohotele de râs, şi nu în zâmbetele forţate ale spectatorilor.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite