Arad: Arădenii din Pecica şi maghiarii din Domaszek vor prepara împreună cina porcului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Domaszék, situată la 12 kilometri de Szeged, a iniţiat un proiect transfrontalier gastronomico-cultural al cărui partener este oraşul Pecica.

În luna decembrie va avea loc „Pomana porcului”, un concurs de tăiere a porcilor şi de pregătire a preparatelor tradiţionale din carne de porc. La concurs se vor întrece atât concurenţi  maghiari, cât şi români.


În  cursul lunii noiembrie pecicanii vor putea participa la un seminar unde vor fi prezentate norme europene pentru siguranţa alimentelor si a consumatorului, dar şi practici europene sacrificare a porcului. Seminarul se va desfăşura la Pecica pe durata unei zile şi se aşteaptă minim 50 de persoane din România şi din Ungaria.


Un alt eveniment de impact este preconizat în cadrul Zilelor Oraşului Pecica. Festivalul Gastronomic în cadrul căruia sunt cuprinse următoarele: organizarea de diverse concursuri, prezentări si expoziţii pe diferite categorii de mâncăruri cu specific local; organizarea unui spectacol de dansuri si cântece populare la care vor fi invitate ansambluri folclorice din ambele ţări, dar va avea loc şi o expoziţie de costume populare şi obiecte de artizanat din  regiunea transfrontalieră.


Tot cu această ocazie se pregăteşte şi o prezentare de meserii tradiţionale specifice zonei transfrontaliere (olărit, împletituri din nuiele, dogărit etc.).


În cadrul proiectului se va scrie o carte de bucate bilingvă, tipărită în 500 de exemplare, care va cuprinde şi fotografii reprezentând diverse preparate culinare. Volumul va conţine doar mâncăruri preparate din morcov, bazându-se pe tradiţia localităţii ungare.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite