PORTRET / Marcel Cameniţă: „Meseria de violist se fură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a ales drumul muzicii destul de târziu, tânărul artist este convins că a fost alegerea cea mai bună. „Întotdeauna mi-am dorit să fac muzică, dar fiind faptul că posibilităţile materiale nu mi-au prea permis, de abia la vârsta de 13 ani am început să studiez vioara”, mărturiseşte Marcel Cameniţă.

Profil
Născut. 11 decembrie 1982
Studii. Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca
Experienţă. De patru ani activează în cadrul Filarmonicii de Stat Arad
Familie. Căsătorit

Cu toate acestea, a reuşit să recupereze anii pierduţi în momentul în care s-a înscris la Liceul de Muzică din Arad. Este convins că instrumentul la care în prezent evoluează este dificil, dar nu se plânge. „Instrumentul cu corzi este cel mai dificil în primul rând pentru că necesită foarte mult studiu şi ,nu în ultimul rând, multă concentrare. Cât priveşte viola, aceasta este al doilea membru al familiei viorii, având un sunet mai grav decât aceasta”, spune tânărul artist.

De la simplu violist la şef de partidă

Legat de începuturile sale ca artist instrumentist, Marcel Cameniţă se poate mândri cu faptul că în anii studenţiei a fost membru fondator al cvartetului „Arcadia” din Cluj. „Acesta a fost pista de lansare. Cu acest cvartet am participat la Concursul «Mozart» organizat la Cluj. Impresionaţi de recitalul nostru, membrii comisiei de examinare ne-au propus la acea dată o imprimare pe disc a recitalului nostru. Astfel am ajuns să concertăm la Viena şi în Germania la Chemnitz”, povesteşte Marcel.

Cu toate acestea, prima mare ieşire cu orchestra a avut-o în vara acestui an, unde împreună cu Corul Filarmonicii din Arad a participat la Festivalul Internaţional de Operă de la St. Margarethen, unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa.

Deşi este al patrulea an de când este prezent pe scena Filarmonicii de Stat Arad în cadrul Orchestrei Simfonice, Marcel Cameniţă a reuşit recent să urce în ierarhia artiştilor instrumentişti, câştigând concursul pentru postul de şef de partidă la violă.
În ceea ce priveşte studiul, tânărul artist îşi alocă cea mai mai mare parte a timpului liber acestuia. Pentru acesta, muzica simfonică nu are vârstă. „Ca să te menţii într-o anumită formă, nu poţi să nu studiezi. Întotdeauna în muzica simfonică vei descoperi lucruri noi. Ştiu asta, pentru că şi eu mai descopăr noutăţi în partiturile pe care le repet câteva ore bune pe zi”, povesteşte Marcel.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de importantă este cultura muzicală pentru un artist instrumentist?
În primul rând, trebuie să asculţi foarte multă muzică să observi variantele interpretative ale unei partituri. Este foarte important, pentru că în mare parte te inspiri foarte mult din ceea ce asculţi. Meseria asta se fură mai mult.

Cum se împacă Marcel-artistul cu Marcel-familistul?
Foarte bine. Şi soţia mea activează în domeniu, predă teorie muzicală şi ştie cum stă treaba. Ea e cu cititul, iar eu cu studiul. Încercăm totuşi să rezistăm de dragul artei, pentru că a te apuca acum de altceva după atâţia ani de muzică consider că este pierdere de timp.

Ce-i place
„Îmi place să cânt, să ascult muzică bună, să mă las cuprins de mesajul infinit al acesteia”, spune tânărul artist. De altfel, sportul şi natura îl atrag deopotrivă.

Ce nu-i place
 „Chemarea noastră e să facem artă, să descreţim frunţile prin muzica noastră. Îmi displace că foarte mulţi artişti uită acest lucru, că uită pentru ce sunt chemaţi”, încheie Marcel Cameniţă.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite