Arad: Peste 500 de participanţi la comemorările organizate de maghiari în Parcul Reconcilierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La comemorare au participat şi maghiari, veniţi din Ungaria cu biciclete sau autocare
La comemorare au participat şi maghiari, veniţi din Ungaria cu biciclete sau autocare

Peste 500 de persoane au asistat, sâmbătă după-amiază, la manifestările de comemorare a eroilor Revoluţiei de la 1848-1849 organizate de comunitatea maghiară în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare de la Arad, zeci de participanţi venind din Ungaria cu autocare sau chiar cu biciclete.

Comemorarea celor 13 generali ucişi la Arad în timpul Revoluţiei de la 1848-1849 a început cu intonarea imnurilor României şi Ungariei, după care reprezentanţii UDMR, între care preşedintele Kelemen Hunor, invitaţi de la Budapesta şi autorităţile locale au ţinut discursuri pe teme istorice, transmite Mediafax.

Participanţii au depus coroane de flori la baza Statuii Libertăţii, amplasată în Parcul Reconcilierii în memoria generalilor spânzuraţi în Cetatea Aradului în 6 octombrie 1849, aceştia fiind cosideraţi eroi ai luptelor pentru libertate ale maghiarilor.

La manifestări au participat peste 500 de membri ai comunităţii maghiare, dar şi zeci de persoane din Ungaria care au venit cu autocare.

De asemenea, aproximativ 50 de tineri au venit cu bicicletele din localităţi ungare aflate în apropiere de frontiera română, aducând şi coroane de flori.

O slujbă de pomenire a fost oficiată, înainte de evenimentul din Parcul Reconcilierii, în faţa Obeliscului Martirilor din cartierul Subcetate.

"Organizăm această comemorare ca un respect faţă de cei care au luptat pentru libertate în secolul al XIX-lea, în anii 1848-1849 când, de fapt, maghiarii şi românii, şi toate naţiunile din această zonă s-au ridicat şi au luptat împotriva dictaturii de atunci. Fiecare şi-a dorit libertate pentru naţiunea sa", a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai spus că, "după 23 de ani, se poate spune aproape că, încet, încet, şi la noi lucrurile intră pe un făgaş normal", dar că "mai sunt şi excepţii, voci care critică astfel de evenimente".

"Respectul reciproc este cel mai important lucru. Trebuie să fim conştienţi că am avut o istorie comună, am avut o istorie în care au fost momente când ne-am aflat faţă în faţă, dar asta nu înseamnă că în secolul XXI noi trebuie să ducem mai departe ura dintre maghiari şi români, aşa cum vor unii. Eu cred că viitorul este comun", a declarat Kelemen Hunor.

La manifestările comemorative a participat şi un grup al partidului de extremă dreaptă Jobbik din Ungaria. Prezenţa celor de la Jobbik l-a nemulţumit pe liderul UDMR.

"Reprezentanţii partidului Jobbik vin în fiecare an, nu avem ce face. Nu mă bucură, dar nu putem să le interzicem să fie aici. Au depus o coroană şi cu asta lucrurile s-au şi terminat. Cred că totuşi lumea va înţelege că ceea ce facem noi aici, în 6 octombrie, sau când comemorăm diferite evenimente, nu facem pentru a enerva pe cineva sau pentru a jigni pe cineva. Aşa cum sunt convins că nici românii când comemorează evenimente istorice nu fac pentru a supăra pe cineva", le-a declarat jurnaliştilor Kelemen Hunor.

Cei 13 ofiţeri ai armatei imperiale austriece au fost executaţi în urmă cu 163 de ani sub acuzaţia că s-au alăturat mişcării revoluţionare a lui Lajos Kossuth şi au susţinut revendicările maghiare de independenţă faţă de Imperiul Austriac, încălcându-şi astfel jurământul de fidelitate faţă de Casa de Habsburg.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite