Arad: PORTRET / Viorel Vicar, specialist în ţuica de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De şase ani, Viorel, împreună cu soţia lui, păzesc zi şi noapte cazanele de ţuică. Cei doi au grijă astfel ca produsul lor să fie de calitate.

Profil:

Născut: 21.07.1961, Bârsa, judeţul Arad
Educaţie: Liceul în Arad
Familie: Căsătorit, 2 copii
Job: Agricultor

Pentru că nimic nu se compară cu gustul unic de ţuică ori pălincă românească, făcută în casă, Viorel Vicar a încercat în ultimii ani să aducă toate aceste calităţi pe mesele arădenilor. Viorel a ajuns să fie unul dintre cei mai cunoscuţi producători de ţuică de prune din vestul ţării. Zona unde s-a născut şi a copilărit este în comercializarea ţuicii.

Din livadă, direct în cazan

Povestea lui Viorel a început în urmă cu şase ani. Împreună cu soţia, lucrează de dimineaţă şi până la lăsarea întunericului pentru un litru de ţuică de casă. „E o meserie frumoasă, însă la ora actuală merge cam prost cu vânzarea. Nu prea are lumea bani de mâncare, cu atât mai mult pentru ţuică. Îndeletnicirea este însă o tradiţie în familia mea. Avem amenajat în gospodăria de la Bârsa un atelier cu mai multe cazane unde lucrăm toată ziua”, povesteşte Viorel Vicar. Prunele sunt culese cu mare atenţie de Viorel chiar din propria livadă. Mai apoi, bărbatul le lasă să fermenteze. După această etapă, Viorel spune că urmează să pună fructele la fiert în cazanele speciale.

„Prin fierbere se scurge votca în cazane iar aburii ajung în răcitor. Producătorii de ţuică cunosc toate aceste etape. Votca  se mai redistilează o dată la 52 de grade Celsius, iar abia apoi se toarnă în sticle şi se duce la vânzare”, explică Viorel Vicar. Fiecare regiune are propriile sale specialităţi de lichioruri, rachiuri şi pălinci. Arădeanul mărturiseşte că vinul ars, cum este denumită în zona de vest ţuica de prune, are o reţetă transmisă din generaţie în generaţie. „La ţară e o adevărată mândrie să ştii să valorifici prunele. Orice gospodar din mediul rural care are fructe în grădină ar trebui să fie în temă cu producţia băuturilor alcoolice”, mărturiseşte Viorel.

Cursuri de făcut ţuică

Marea nemulţumire a lui Viorel o reprezintă actele pe care trebuie să şi le întocmească pentru a putea vinde legal ţuică. „E mult de umblat pentru eliberarea autorizaţiilor. Deocamdată sunt în curs de finalizare a actelor, însă recunosc că mi-au dat mari bătăi de cap. Comercializarea merge la fel de prost, pentru că la noi în comună toţi ne ocupăm cu aşa ceva, de aceea nu ne rămâne să vindem decât la oraş”, concluzionează producătorul de ţuică românească.
Bărbatul a mai spus că a absolvit recent un curs dedicat exclusiv producătorilor de ţuică, iar diploma primită îl ajută se se numere printre cei mai apreciaţi producători din vestul ţării.

Întrebări şi răspunsuri

Cât costă un litru de ţuică de prune sau vin ars?
Cu 30 de lei vindem litrul. Nu cred că e un preţ mare, având în vedere munca depusă. Lucrăm şi o lună de zile pe o astfel de sticlă.

Obişnuiţi să participaţi la târguri cu ţuica?
Da, am mai participat la diferite evenimente culturale organizate în municipiul Arad. O să încerc de acum înainte să nu mai lipsesc la nicio sărbătoare a oraşului şi am să vin să le arat tuturor cât de bună e ţuica noastră de la Bârsa.

Ce-i place

Viorel Vicar spune că îi place să muncească pentru că aşa a fost învăţat de mic copil. Cât e ziua de lungă, şi-o petrece în faţa cazanelor. „O viaţă am luptat să nu îi lipsească nimic familiei mele. Îmi place să muncesc şi să-i văd pe cei de lângă mine fericiţi”, mărturiseşte arădeanul.

Ce nu-i place

Bărbatul recunoaşte că nu-i place atunci când este minţit, ori păcălit de cineva. „Nu îmi place să am de-a face cu oameni neserioşi. Eu unul sunt un om sincer, am caracter şi nu îmi place să mint”, încheie Viorel Vicar.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite