Apa Aradului, la export. Ungurii cumpără 30 la sută din apa judeţului.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încă un pas spre realizarea conductei de apă spre Ungaria
Încă un pas spre realizarea conductei de apă spre Ungaria

Majorările preţului la apă pentru arădeni impuse de Compania de Apă Arad ar putea lua cale întoarsă. Semnarea contractului prin care Aradul va exporta apă în ţara vecină va permite CCA să nu mai aducă modificări preţului pentru arădeni.

Astfel, odată cu finalizarea conductei care va duce 30% din disponibilul de apă din judeţ în Ungaria, arădenii vor scăpa de o grijă: majorarea preţului la apă. După ce pânza freatică a fost contaminată, descoperindu-se o concentraţie mare de arsen, ungurii şi-au arătat interesul pentru apa din Arad, deoarece e mai avantajos. Astfel, la începutul acestui an, în luna ianuarie mai exact, s-a semnat la Bekescsaba, acordul prin care administraţiile din judeţele implicate se obligă să facă investiţiile importante necesare pentru realizarea reţelei comune de distribuţie.

Studiul de furnizare a apei în Ungaria, plătit frăţeşte de companiile de apă din Arad şi Bekes, va fi realizat de o companie maghiară. În acelaşi timp, conducta care va exporta apa din Arad va fi construită de o societate mixtă româno-maghiară. „Astăzi va fi analizat studiul de fezabilitate al acestui proiect. Între cele două părţi se poartă negocieri referitoare la preţ, precum şi la cantitatea de apă”, a declarat Bruno Biringer, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Arad.
Beneficiarii proiectului sunt aproximativ 350.000 de cetăţeni maghiari din 60 de localităţi ale judetul Bekes.

Doar o parte din frontul de captare a apei potabile, ce reprezintă sursa de alimentare cu apă a municipiului Arad şi a localităţilor limitrofe, va fi valorificat. În momentul de faţă, doar 30 la sută din disponibilul de apă potabilă din judeţ este folosit, iar în urma transferului, judeţul Arad va rămâne cu o rezervă de 40 la sută.

Aradul nu e la primul proiect de acest gen. În baza unui acord semnat de Guvernul României cu Guvernul Ungariei, Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) Arad a furnizat în 2009 apă brută din râul Mureş pentru irigarea unor culturi agricole din Ungaria.
Conform contractului dintre ANIF Arad şi Domeniile Hergheliei Mezohegyes (Ungaria), au fost transferaţi 1,7 milioane de metri cubi de apă brută, în aşa fel încât debitul de apă comandat să nu depăşească capacitatea sistemului de transport al apei, respectiv 700 litri pe secundă.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite