PORTRET: Alina Tiuge premiu UNESCO pentru o fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Tiuge
Alina Tiuge

Îi place tot ceea ce ţine de frumos şi chiar dacă studiază intens pictura şi desenul, fotografia este cea care i-a adus cele mai mari satisfacţii

Elevă în ultimul an la Liceul de Artă Sabin Drăgoi din Arad, Alina Tiuge recunoaşte că nu ar fi făcut desen dacă nu ar fi fost educatoarea sa. „La un moment dat, la grădiniţă ni s-a cerut să desenăm o floare de liliac. După ce am predat desenele, educatoarea i-a chemat pe părinţii mei şi le-a spus că am fost singura din grupă care am sesizat şi desenat inclusiv umbrele lăsate de flori şi crenguţe şi i-a sfătuit să îmi dezvolte acest talent”, povesteşte zâmbind tânăra.

Aşa a ajuns să fie înscrisă de părinţi la liceul de artă încă din clasa I, unde a trecut testele de desen cu 10. Tot cu nota 10 a trecut şi de probele prcatice la intrarea în clasa a V-a , la fel ca şi la admiterea la liceu. În prezent, studiază la specializarea artă decorativă a liceului „Sabin Drăgoi” şi recunoaşte că preferă pictura. Se pregăteşte să îşi continue studiile în domeniu şi să dea la facultate la Cluj. „Vreau să dau admitere la Facultatea de Artă din Cluj, secţia foto-video. Cred că este un domeniu de viitor şi care va creşte foarte mult în perioada următoare. Oricum lucrurile evoluează foarte rapid în domeniul imaginii, aşa că nu cred că va fi în zadar”, îşi explică opţiunea Alina Tiuge. Iubeşte foarte mult fotografia, dar nu regretă nicio clipă faptul că s-a specializat şi în pictură, şi în desen. Din contră, recunoaşte că fără ceea ce a adunat ca şi cunoştinţe în acest domeniu, nu ar fi avut nici pe departe aceeaşi abordare pentru fotografie.

De la pictură la fotografie şi înapoi

„Prin intermediul fotografiei poţi exprima foarte multe, dar fără cunoştinţele de bază în ceea ce priveşte pictura şi desenul nu aş fi putut face mai nimic. E foarte important să ştii regulile de bază, precum încadrarea, armonia culorilor sau umbrele”, povesteşte tânăra.

Crede despre ea că este o persoană foarte creativă şi cu multe idei şi, tocmai de aceea, după terminarea studiilor, se vede lucrând într-o agenţie de publicitate. „Asta mi-ar plăcea să fac. Să creez afişe, reclame, tot ceea ce ţine de comunicarea vizuală în publicitate. În plus, cred că în acest domeniu este nevoie oricând de talente şi e un domeniu care va mai creşte”, mai spune Alina Tiuge. 

Tânăra îşi pregăteşte acum prima expoziţie personală de fotografie, cu ajutorul profesorului său Cristian Buzneanu. „De altfel, el este cel care m-a încurajat să mă înscriu şi în concursul organizat de UNESCO, «My world, our climate»”, concurs la care am luat locul I cu o fotografie cu un iepuraş printre deşeuri”, povesteşte tânăra.

Dat fiind că prima sa dragoste a fost pictura, spune că nu va renunţa niciodată să picteze, iar lunga listă de premii primită pentru lucrările de desen sau pictură, nu fac decât să o motiveze şi să o mobilizeze şi în acest domeniu.  

Întrebări şi răspunsuri

Dacă nu te-ai îndrepta către arte, ce ai face în domeniul fotografiei?
Mi-ar plăcea să fac fotografie de călătorie. Să văd Asia, să fotografiez Africa, locuri unde nu a mai păşit nimeni, animalele în habitatul lor, triburi exotice despre care nu se ştiu foarte multe lucruri.

Ce şanse de afirmare are un pictor în România?
Din păcate, foarte mici. Este foarte greu să răzbaţi în această lume, pentru că interesul şi dragostea pentru pictură sunt relativ restrânse.

Eşti interesată temele ecologice în fotografie?
Bineînţeles. M-aş implica în acţiuni ecologice cu mare drag, dar, din nefericire, în prezent nu am foarte mult timp la dispoziţie.

Ce-i place
„Îmi plac mult muzica şi  dansul”, mărturiseşte Alina Tiuge. Tânăra adaugă însă că „oricât ar suna de ciudat, cel mai mult îmi place să muncesc, să mă perfecţionez”. De asemenea, tinerei arădence îi mai place şi să citească.

Ce nu-i place
„Cel mai mult îmi displace sau mă deranjează faptul că în România arta nu este apreciată destul de mult. Desenul, pictura, sculptura, frumosul în general, suferă în aceste timpuri”, mărturiseşte cu tristeţe tânăra artistă Alina Tiuge.

Profil
Născută. 23 iunie 1991, Arad
Educaţie. elevă în clasa a XII-a a Liceului de Artă Sabin Drăgoi
Experienţă. face pictură şi desen din clasa I

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite