PORTRET: Alin Urlea transformă fructele în flori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Urlea
Alin Urlea

Bucătarul arădean crede cu tărie că aspectul unui platou face cel puţin tot atât de mult ca şi gustul preparatelor şi a transformat acest crez într-o afacere.

Alin a muncit ca bucătar în cadrul unui mare lanţ hotelier mai bine de opt ani, perioadă în care spune că a evoluat foarte mult profesional şi a învăţat o grămadă de lucruri. „Am participat şi la concursuri naţionale de creaţie culinară. La unul dintre acestea am şi obţinut o menţiune”, a povestit tânărul arădean.

În paralel cu munca de zi cu zi, Alin a încercat, în permanenţă, să se perfecţioneze. Se caracterizează ca fiind un autodidact şi o persoană dornică să acumuleze noi cunoştinţe. De altfel, a şi absolvit o serie de cursuri de perfecţionare atât în domeniul său, dar şi în domenii conexe de activitate, cum ar fi relaţiile cu clienţii.

Decoraţiuni culinare în pas cu tendinţele
Bucătarul arădean spune că s-a apucat de sculptura în fructe bazându-se pe principiul că trebuie să fie în permanenţă în pas cu timpurile. „Am vrut să aduc ceva nou şi deosebit. Cred că e important şi modul în care este decorat un platou, aşa că am decis să învăţ să sculptez fructele şi legumele”, a mai povestit tânărul arădean. Alin recunoaşte că s-a inspirat din bucătăria thailandeză, o bucătărie cu adevărat spectaculoasă din perspectiva decorării. „Cu toţii am văzut poze cu mesele amenajate de asiatici. Acolo gastronomia este o adevărată artă şi fiecare masă este un eveniment unic”, a povestit Alin Urlea.

Afacerea merge mai greu iarna
Dacă la început a lucrat mai mult pentru prieteni şi cunoştinţe, de anul acesta Alin are propria sa firmă prin care oferă servicii de sculputră în fructe şi legume. Este oricând dornic să facă o demonstraţie a talentului său, iar fructele care trec prin mâinile sale se transformă în adevărate opere de artă.Alin Urlea este solicitat din ce în ce mai des de clienţii arădeni, atât pentru petreceri mai restrânse, cât şi pentru nunţi sau botezuri. Perioada de iarnă este însă ceva mai grea, din cauza faptului că oferta de fructe şi legume este mai redusă.

„Vara este un adevărat spectacol de culori pentru că ai la dispoziţie o grămadă de fructe şi legume. Iarna e ceva mai greu, dar ne descurcăm până la urmă cu fructele exotice”, a spus bucătarul.

Arădeanul munceşte aproximativ o zi pentru fiecare eveniment pe care îl pregăteşte, în acest timp făcând atât sculptura fructelor, cât şi amenajarea platourilor. „Mă aştept ca solicitările să crească odată cu reluarea sezonului de nunţi”, a mărturisit bucătarul arădean.

Întrebări şi răspunsuri

Cât durează sculp-tura fructelor pentru o nuntă?
Pentru  o masă de o sută de persoane de exemplu, sculptez cam şase ore şi încă trei ore lucrez la amenajarea platourilor.

Care este cantitatea de fructe pe care o foloseşti la o nuntă?
Pentru un eveniment mediu, la care participă să zicem o sută de persoane, cam 50 de kilograme de fructe sunt suficiente.

Care sunt fructele în care se sculptează cel mai greu?
Mărul este un fruct cu probleme pentru că are coaja subţire. Şi pepenele verde pune probleme.

Dar cel mai uşor?
Cel mai uşor lucrez în fructul de mango pentru că e moale şi se pretează la sculptură.

ce-i place
„Îmi place să fac lucrurile aşa cum trebuie ele făcute, cu seriozitate, de calitate şi cu respect”, a mărturisit Alin Urlea. Acesta mai recunoaşte că îi plac florile, copiii şi muzica.

ce nu-i place
„Nu îmi plac oamenii neserioşi, falşi şi lipsiţi de caracter. Urăsc minciuna şi oamenii care nu sunt capabili să îşi recunoască greşelile”, a spus arădeanul care adaugă că este la fel de deranjat şi de oamenii care îşi asumă meritele altora.

Profil
Născut. 3 martie 1978, Arad.
Studii. Facultatea de Ştiinţe Economice, Şcoala de Arte şi Meserii, specializarea bucătar.
Experienţă. sculptează în fructe de un an.
Familie. Căsătorit, doi copii.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite