Prenumele pe care le purtăm au origini diferite. Unele dintre ele au semnificaţie religioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare prenume pe care îl purtăm are o origine. Puţini ştiu, însă şi ce reprezintă prenumele pe care părinţii sau naşii l-au dat la botez. Unele dintre ele se trag din latină, altele din ebraică sau germană. Toate reprezintă ceva.

În cazul prenumelui Adelina şi Alina, originea este ,,Adal”, care înseamnă nobil în germana veche. Originea prenumelui Adina - este din ebraică şi se traduce ca fină, rafinată şi distinsă. Adrian sau Adriana vine de la ,,Hadrianus”, nume de origine latină ce înseamnă originar de lânga Marea Adriatică.

Alexandru sau Alexandra, vine de la ,,Alexandros”, nume grecesc care înseamnă ,,protector al bărbăţilor, al oamenilor”. Alma este derivat din expresia latinească însemnând ,,draguţ sau amabil”.

Amalia este nume vechi germanic care înseamnă ,,muncă”. Amanda, Angela sau Angelia vine de la Amanda sau amandus, o frază latinească însemnând ,,una care trebuie iubită”. Acest nume a fost un adjectiv latinesc, corespunzand termenului masculin, angelicus. Acest
termen este originar de la numele grecesc ,,angelos”, însemnând ,,mesager”. 

Ana, Anca şi Oana vin de la ,,channah”, nume evreiesc care înseamnă ,,graţia favorita”. Andreea sau Andrei vine de la Andreas, nume masculin grecesc care inseamnă războinic.

Antonia sau Anton - de la ,,Antoniu”, nume de origine latină care înseamnă ,,a fost pierdut” sau de la cuvântul latin ,,antius”- ,,avangardistul”. Atanasie de la Athanasius, care înneamnă nemuritorul. Augusta, Augustina sau Augustin vin de la cuvântul latin revenit. Aurelia  sau Aurel se trag de la Aurelius nume de origine latină, care înseamnă autită, auritul.  Aurora sau Aurică - în limba latină înseamnă zori sau răsărit.

Beatrice vine de la de la ,,viatrix”, nume latin ce înseamnă voiajor sau  călător. Bianca provine din cuvântul ,,blanc”, din franceza veche, şi înseamnă  alb. Bogdan - de la ,,bogdan”, o frază slavă ce înseamnă darul sau cadoul lui Dumnezeu. Călin este tipic românesc probabil lumea vegetală. ,,Calinul” (Viburnum opulus) este un arbust răspândit şi la noi.

Camelia vine de la o expresie din latină ce înseamnă ,,ajutorul preotului”. Carmen de la ,,Carmel”, nume evreiesc ce înseamnă orhidee. Carolina sau Carol de la ,,ceorl”, cuvânt antic german ce înseamnă proprietar. Cătălina, Ecaterina sau Cătălin vin de la ,,aikaterine”, nume grec ce înseamnă ,,pur”. Cecilia,  Celia, Cecil vin de la ,,Caecilia”, nume latin ce înseamnă orb.

Cezar de la ,,caesarius”, nume latin ce înseamnă ,,şeful”. Ciprian de la ,,cyprianus”, nume latin ce înseamnă ,,originar din Cipru”. Clara, de la expresia latină ce înseamnă sclipitor. Claudia sau Claudiu de la o expresie latina ,,lame” care înseamnă şchiop. Clementina de la ,,clementia”, nume latin ce înseamnă plin de milă sau  milos. Cleopatra de la ,,kleopatra”, nume grec ce înseamnă ,,mândria tatălui”.

Constantin de la ,,constans”, nume latin care înseamnă constant sau statornic. Corina de la ,,kore”, nume grec ce înseamnă fecioară.

Cornelia sau Cornel, cuvântul de origine este ,,cornu”, echivalentul latin pentru ,,horn”. Cosmin - probabil o formă derivată de la Cozma, în limba turcă ,,koz” înseamnă frumos. Cristina sau Cristian de la ,,Christiana”, nume latin ce înseamnă ,,urmaşul lui Cristos”.

Urmăreşte site-ul nostru şi află şi originea celorlalte nume.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite