Afacerea cu sărăcia merge şi pe bonuri de masă la hypermarketul săracilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recesiunea a strâns cureaua pieţarilor din Obor. „Patronii” de vechituri au început să schimbe tactica: acolo unde banii sunt tot mai scumpi la vedere, bonurile de masă sunt cel mai bun mijloc de plată a trocului. Aceştia dau chiar şi rest, în funcţie de cât de mult cumperi.

Piaţa Obor, plină de haine second-hand, prosperă în chinurile recesiunii, indiferent de vânt sau ploaie. Oferte la „preţuri de criză”,  hărmălaie, noroi şi mai ales tradiţionalul miros de piaţă românească, toate acestea caracterizează piaţa Obor. Sute de arădeni fac rondul de dimineaţă, duminică de duminică, în vechiul talcioc arădean, în căutarea chilipirurilor. 

Ştiu că indiferent de banii cu care pornesc de acasă, piaţa Obor este singurul loc unde spiritul comerţului este la el acasă. Cum criza îşi face de cap cu mai toţi arădenii, mofturile şi pretenţiile devin mai modeste. Dovadă o fac duduile scoase din vitrină, care îşi fac apariţia în fiecare duminică, fie pentru a-şi înnoi garderoba, fie pentru a afla ce mai e „nou”. De la biblioteci întregi scoase la vânzare, vechituri şi tone întregi de haine, până la animale, arginţii ţiganilor fac legea. Toţi negociază. 

image

Până şi ungurul care-şi vinde gulaşul la patru lei (preţ de criză) ştie că negocierea e mama comerţului. Hainele se vând fie la kilogram, fie la bucată, în funcţie de preferinţe. „Sacouri pentru domni la 30 de lei, două la 50 de lei”, se aude la o masă. Dau iama să văd oferta, deşi nu sunt adeptul hainelor second-hand, dar fac stânga-împrejur înainte de a mă apropia de masă. Am găsit două bluze care m-ar interesa. Negociem pentru a nu fi nici unul dintre noi în pierdere şi mă aleg cu două bluze „noi” la 15 lei. Curat chilipir. Încerc să aflu cum se împacă frigul cu criza în dimineaţa de duminică.

„Nimeni nu va da faliment vreodată aici. Recunosc că sunt perioade şi perioade, dar atâta vreme cât sărăcia ne împinge să ne uităm în portofel, hainele vechi se vor vinde în continuare. Începutul de an e mai slab, de vină e şi vremea, dar şi condiţiile în care suntem nevoiţi să ne vindem marfa. Când sunt perioade de acest gen, mai schimbăm şi tactica, mai vindem şi pe bonuri. Se păstrează şi o politică aparte care scad preţurile pe măsură ce se apropie ora de plecare acasă. Astfel, dacă dimineaţa preţurile sunt mai ridicate, după ora 12,00, sigur veţi găsi preţuri mult mai mici”, explică Valentin Bârgău, comerciant.

image

Mormane de haine sunt vândute în ploaie, în noroi

Zona pieţei de animale din Arad dă mari bătăi de cap comercianţilor, acolo unde, alături de mormanele de haine la mâna a doua, sunt expuse şi patrupedele. „Suntem nevoiţi să ţinem animalele în noroiul ăsta”, spune cu năduf  Nicoleta Poienaru, o vânzătoare. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite