PORTRET / Adrian Cotuna „Muzica te face mai bun, mai talentat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul artist face parte din Corul Filarmonicii din Arad, unul dintre cele mai apreciate ansambluri de profil din România

La cei 27 de ani, Adrian Cotuna vede în muzică mai mult decât o simplă pasiune. Faptul că a avut ocazia să-i cunoască pe Mozart, Haydn, Brahms sau Beethoven prin muzică  i-a adus acestuia nenumărate satisfacţii.

„Am avut norocul să cunosc oameni extraordinari în această formaţie corală, de la care am avut plăcerea şi ocazia să învăţ lucruri noi şi deosebite. Sunt oameni care au stat de-a lungul timpului alături de genii ale muzicii. Cei care lucrează în această instituţie culturală, nu aş putea spune că lucrează, ci, dimpotrivă, trăiesc aici”, mărturiseşte tânărul artist.

Pentru că muzica l-a schimbat în totalitate, Adrian Cotuna încearcă să ofere publicului înzecit atunci când este pe scenă alături de colegii din cor. Atras de tehnica geniului lui Pavarotti, de vocea baritonului român Nicolae Herlea, de interpretarea lui Şaliapin sau de strălucirea Mariei Callas, tânărul artist este convins că muzica are rolul de a uni oamenii, indiferent de vârstă sau de pătura socială.

„Nu pot înţelege arădenii care nu profită de şansa de a avea o filarmonică în oraşul nostru, având în vedere că aici este locul care ne leagă de universalitate”, povesteşte Adrian Cotuna.

Muzica, un liant între oameni
Relaţia pe care tânărul o are cu muzica este strâns legată de oamenii care au avut un rol în formarea lui ca artist liric. „Sunt profund recunoscător atât mezzosopranei Elena Gaja care mi-a arătat drumul spre plăcerea cântului, cât şi oamenilor cu care am avut şi am ocazia să lucrez în această instituţie”, mărturiseşte Adrian Cotuna.

În cei trei ani de când activează în cadrul Filarmonicii, a avut ocazia să participe în 2007 şi 2009  la Festivalul Internaţional de Operă de la St. Margarethen, acolo unde, după spusele sale, a descoperit respectul pentru cultură.

Deoarece de mic a iubit muzica vocală şi simfonică, era de la sine înţeles că un alt drum nu putea alege. De aceea consideră prezenţa sa în corul Filarmonicii mai mult decât o simplă carieră, pentru că în final, nu viaţa omului face parte din profesia sa, ci dimpotrivă.

„Daniel Barenboim, unul dintre cei mai mari pianişti şi dirijori din lume, preciza faptul că nu muzica face parte din viaţa artistului, ci viaţa acestuia face parte din muzică. Desigur că este frumos ceea ce spune Daniel Barenboim, dar consider că nimic nu este mai frumos decât viaţa trăită în sine, pentru că, totuşi, muzica rămâne în tine oriunde ai fi”, spune tânărul artist.

Întrebări şi răspunsuri

Ce trebuie să aibă un artist pentru a fi un bun profesionist?
Cred că se întâmplă un lucru paradoxal. Pentru a fi un bun profesionist, nu trebuie să te gândeşti tot timpul la asta. Atunci când îţi propui acest lucru, nu-ţi va ieşi nimic. De aceea consider că lucrurile trebuie să vină de la sine, pentru a nu fi limitat.

Pe viitor te vezi făcând acelaşi lucru?
Bineînţeles. Sper că acest drum pe care eu singur am ales să-l parcurg să ducă undeva. Viaţa unui artist este deosebită faţă de a altor oameni. Dacă nu trăieşti viaţa la 180 de grade, consider că o faci degeaba.

Ce-i place
„Nu pot spune că-mi place ceva anume, în afară de ceea ce fac în prezent. Totuşi, îmi place să mă bucur de fiecare moment pe care mi-l oferă viaţa. Clipele frumoase din viaţă sunt infinite. Depinde de noi cum reuşim să le conştientizăm”, mărturiseşte Cotuna.

Ce nu-i place
Adrian Cotuna spune că nu-i place faptul că nu apucă să viziteze mai des un loc foarte drag sufletului său. „Nu-mi place că timpul nu-mi prea permite să plec din oraş, să-mi vizitez bunicii”, încheie tânărul artist.

Profil
Născut - 29 mai 1982
Studii - Facultatea de Muzică din Timişoara, Secţia Canto
Experienţă - De trei ani activează în cadrul Filarmonicii de Stat Arad
Familie - Necăsătorit

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite