PORTRET: Adrian Burzo îi învaţă pe copii autoapărarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Burzo
Adrian Burzo

S-a apucat de sport încă din anul 1989 şi spune că deşi a fost îndrăgostit şi de fotbal, a ales karate pentru că a fost un domeniu nou la acea vreme.

PROFIL
Născut: 03.11.1972, Arad
Studii: Facultatea de Ştiinţe Juridice, Arad
Familie: Necăsătorit
Job: Antrenor de shotokan

Pe Adrian am avut şansa să-l cunoaştem chiar în timpul unor ore de antrenament. Un om calm al cărui chip exprimă bunătate, înţelegere şi multă dragoste pentru elevii lui. Antrenor de shotokan şi kick box K1, Adrian Burzo îşi dedică, spune el, mai mult de jumătate din viaţa lui sportului şi elevilor pe care îi învaţă secretele artelor marţiale.
„M-am apucat de shotokan din anul 1989. A trecut mult timp de atunci, însă nu mi-a trecut nicio clipă prin cap să renunţ la sport. Artele marţiale pentru mine înseamnă mult mai mult decât o simplă pasiune”, îşi aduce aminte antrenorul.

Afacere din arte marţiale
În anul 2003, Adrian Burzo s-a apucat şi de kick-boxing, un sport ceva mai dur decât shotokan, însă fără prea multe reguli şi restricţii. Doi ani mai târziu, antrenorul a reuşit să-şi deschidă propriul club de karate, unde astăzi are în custodie peste 20 de tineri, fete, băieţi, de toate vârstele.
„La shotokan regulile sunt ceva mai stricte şi presupune mai multă artă în mişcări, în timp ce kick box K1 este adevărata bătaie. Aici antrenez doar adolescenţi mai mari de 18 ani. La cealaltă categorie se includ copiii de toate vârstele. Cel mai tânăr elev al meu are doar patru ani”, a continuat arădeanul. E fericit ori de câte ori elevii lui reuşesc să câştige un premiu, o diplomă, o cupă. Merge cu drag la antrenamente, pune suflet în tot ceea ce face şi spune că elevii de la sală sunt a doua lui familie.

Sute de diplome şi premii
De-a lungul anilor, Adrian Burzo a participat cu elevii săi la concursuri zonale, naţionale, campionate europene, mondiale unde a reuşit de fiecare dată să urce pe podium. „Singura şi cea mai mare satisfacţie a mea e să văd că elevii mei sunt fericiţi de cupele şi medaliile pe care le câştigă în diferitele competiţii la care suntem invitaţi să participăm”, a adăugat antrenorul. Adrian a avut contact mult timp şi cu fotbalul, pe care de altfel l-a practicat timp de cinci ani. A îmbrăţişat artele marţiale pentru că a fost un sport nou la vremea când s-a apucat de el. „Am făcut multe la viaţa mea. Cinci ani de fotbal, karate apoi a urmat shotokan, iar acum kick-box K1. Îmi place foarte mult ceea ce fac şi mai ales faptul că lucrez cu copiii, acest lucru mă bucură cel mai mult”, a concluzionat Adrian Burzo.

Întrebări şi răspunsuri

Care este diferenţa între shotokan şi kick-box?
Shotokan este varianta cu cele mai multe reguli stricte, în timp ce la kick-box situaţia scapă de sub control, iar regulile dispar, cel puţin la varianta românească.

Sunt artele marţiale dedicate exclusiv băieţilor?
Sub nicio formă. Shotokan şi karate pot face şi fetele. Este un sport pentru ambele sexe, indiferent de vârstă.

Ce-i place
Adrian Burzo a mărturisit că în afară de karate îi place foarte mult să meargă la pescuit, să danseze când are puţin timp liber şi să călărească. „Îmi plac animalele, în general, şi să călătoresc. Când am ocazia îmi place să pescuiesc la lingură”, a explicat antrenorul..

Ce nu-i place
Printre lucrurile care îl irită cel mai mult pe Adrian se numără invidia şi lăcomia. „Eu sunt de regulă un om dintr-o bucată. Pentru mine vorba este sfântă şi îmi place să am de-a face cu oameni pe care mă pot baza la greu”, a încheiat arădeanul.

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite