Arad: Actualul calcul la gigacalorie în sistemul cogenerare este gresit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepresedintele Uniunii Locale a Asociatiilor Locative (ULAL) Arad, Vasile Arion, a participat zilele trecute, la Bucuresti, la conferinta internatională Cogenerarea în România, care s-a desfăsurat la Palatul Parlamentului, în organizarea Institutului de Studii si Proiectari Energetice, IRE, Ministerului Economiei, Agentiei Române pentru Conservarea Energiei (ARCE), ANRE si AMEREB.

Cu acest prilej, s-a discutat problematica cogenerării în România, având ca rezultat producerea de energie electrică si termică.

„În prezenta unor somităti pe problematica energiei, din tară si din Austria, Germania sau Italia, conferinta a dezbătut: investitiile în cogenerarea de înaltă eficientă, strategii de alimentare cu căldură a oraselor bazate  pe cogenerare, proiecte de cogenerare urbană pe drumul finantării UE si modele de relansare a economiei nationale prin extinderea cogenerării”, a declarat Vasile Arion.

În paralel cu dezbaterile, s-a organizat si o expozitie a energiilor regenerabile si eficientei energetice în constructii si renovări.
„Interventiile pe tematica enumerată le vom pune la dispozitia organelor si autoritătilor interesate, desigur, la solicitarea acestora. Câteva din interventiile participantilor le dezvăluim acum: s-a solicitat ANRE adoptarea sistemului de expertizare a componentelor pretului la gigacalorie. Actualul calcul la gigacalorie în sistemul cogenerare este gresit! Se impune reexaminarea cogenerării, reluată pe bază de expertiză reală si realocarea de costuri între energia termică si energia electrică, în prezent nesolutionată.

De asemenea, sistemul centralizat de încălzire se confruntă cu o uzură fizică si morală a instalatiilor si echipamentelor, resursele finaciare insuficiente pentru întretinere, reabilitare si modernizare, pierderi mari în productie si distributie, izolare termică necorepunzătoare  a fondului locativ existent. Acesti factori au condus la costuri mari de productie si distributie, scăderea calităii serviciilor si cresterea facturii energetice pentru populatie. Scăderea pretului la gaze naturale din acest an nu a avut ca urmare scăderea pretului la gigacalorie care încorporează si un management defectuos, decontat de populatie”, a mai spus Vasile Arion.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite