Arad: Adi Moldovan şi Ovidiu Cismaş mai au 1000 de metri până la ‘’Acoperişul Africii’’ (JURNAL DE EXPEDIŢIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad:  Adi Moldovan şi Ovidiu Cismaş mai au 1000 de metri până la ‘’Acoperişul Africii’’ (JURNAL DE EXPEDIŢIE)
Arad: Adi Moldovan şi Ovidiu Cismaş mai au 1000 de metri până la ‘’Acoperişul Africii’’ (JURNAL DE EXPEDIŢIE)

Alpiniştii Adrian Moldovan şi Ovidiu Cismaş câştigă teren în fiecare zi în drumul lor spre  Kilimanjaro.

Arădenii fac parte dintr-un grup de 12 persoane alături de ei sunt ghizi, un bucătar şi porteri care le cară  bagajele (unele dintre ele în greutate de 25 kg)  dar şi o maşină de gătit şi o toaletă mobilă.

Joi, temerarii arădeni arau în tăbara Barafu la o altitudine de 3.950 de m unde au ajuns după ce au urcat din tabăra Shira II de la 3.800 de m. 

Au înaintat până la 4.800 m dar au coborât puţin după ce au fost sfătuiţi de ghizi să facă acest lucru pentru o aclimatizare cât mai bună.

Aşa că  au  ‘’forţat’’ o tabără la 4.500 de m într-un loc expus vânturilor puternice şi impropriu pentru montarea corturilor.

Ulterior aveau să afle că dacă reuşesc să treacă de testul de la 4.500 m organismele lor erau suficient  de bine adapatate şi  pregătite să continue ascensiunea.

Fiecare  pas  a fost însă o luptă contra înălţimilor şi condiţiilor vitrege din atmosferă.

Din fericire pentru ei vremea care de obicei în această perioadă a anului este extrem de capricioasă cu temperaturi  care ziua urcă spre 30 de grade C  iar noaptea coboară sub 0 grade nu le-a dat mari bătai de cap.

Din nou, Adrian Moldovan  a dat emoţii colegilor săi de ascensiune după ce a urcat aproape  în fugă până la 4.500 m: la miezul nopţii trecute i s-a făcut rău  a acuzat dureri de cap,  stări de vomă şi un tremur i-a cuprins întregul corp.

Unul din ghizi confruntat des cu astfel de situaţii l-a linistit pe Adi spunându-i că de vină sunt probabil altitudinea mare la care se aflau şi mâncarea consistentă,  pregatită special pentru a ajuta  organismul să reziste.

A avut din nou momente de cumpăna când el şi colegul Ovidiu Cismaş s-au încurajat reciproc. În cele din urmă s-a dovedit a fi o criză de fiere căreia Adi  i-a venit de hac cu  cateva medicamente şi un somnifer pe bază de plante.

În zori au luat din nou la pas  masivul african şi au ajuns iarăşi la gheţarul de la 4.800 m. Drumul de coborâre a fost unul dificil cu numeroase căzături  dar niciun alt incident care să le pună în pericol vieţile sau expediţia în sine.

Pesajul se schimbă în continuu: până la 4.000 m au traversat păduri tropicale apoi pajişti alpine până la 4.800 m după care va urma o întindere albă de zăpadă şi  gheaţă.

Îi  mai despart aproximativ 1.000 de metri de vârful Uhuru dar distanţa mică pe care o mai au de parcurs variază invers proporţional cu dificultatea traseului.

Către altitudinea de 5.000 m  presiunea atmosferică  scade la jumătate comparativ cu cea de la nivelul mării  iar aerul se rarefiază.

De altfel,  ascensiunea până în varful muntelui poate  dura cel puţin o săptămană şi are reputaţia că nu este la îndemana oricui.

În fiecare an, Kilimanjaro îşi ia tributul de vieţi şi în jur de 10 persoane îşi găsesc sfârşitul  încercând să ajungă pe culmi. 

Adrian Moldovan şi  Ovidiu  Cismaş sunt convinşi că  pregatirea fizică şi curajul lor îi vor ajuta să  ajungă  pe varful Uhuru la 5895 m  acolo unde vor să  ducă şi steagul municipiului în încercarea de a ne face pe noi  arădenii  părtaşi la  marea lor victorie.

Ei ne  asigură că vor atinge varful Uhuru duminică dimineaţa în 6 septembrie la ora 8.00 ora Romaniei.

CITIŢI ŞI:

Arad: PORTRET / Adrian Moldovan un jurnalist  pe Kilimanjaro

Arad: Ovidiu Cismaş şi Adi Moldovan, la poalele muntelui Kilimanjaro (Jurnal de expediţie)

Arad: Doi arădeni se pregătesc să cucerească Kilimanjaro

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite