Arad: Absolvenţii de gimnaziu caută licee cu brand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai căutate de către elevi sunt cele două colegii naţionale, dar şi Liceul Pedagogic.

Până în 25 iulie, absolvenţii de gimnaziu care doresc să urmeze cursuri liceale pot să îşi depună fişele de opţiuni privind liceele pe care doresc să le urmeze. În judeţul Arad, în acest an, au absolvit gimnaziul 4.400 de elevi.
„Este greu de estimat câţi dintre aceştia îşi vor exprima opţiunea pentru liceu, parte dintre ei mergând şi în alte judeţe, în vreme ce şi noi primim absolvenţi din alte judeţe”, a declarat Laura Putnic, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Organizare nemţească

Pentru buna derulare a operaţiunii de completare şi depunere a fişelor în şcolile generale, au fost organizate sesiuni de completare pe clase şi pe zile. Astfel, elevii însoţiţi de părinţi vin pentru completarea fişelor, asistaţi de foştii diriginţi. Repartizarea computerizată din această primă etapă de selecţie se va face în data de 3 iulie. „E mult mai bine aşa, să ne ajute diriginţii, mai ales că aceştia ne-au mai informat pe parcursul anului”, a declarat Ioana Turcin, mama unui elev.

Limbi străine

Aproape 600 de absolvenţi de gimnaziu arădeni au  susţinut în aceste zile probele de limba engleză, pentru a putea urma cursurile liceale la o clasă de engleză cu predare bilingvă.  ”Sunt şase astfel de clase pentru anul şcolar 2009-2010, a câte 28 de locuri fiecare. Câte o astfel de clasă va fi la Colegiul Naţional Moise Nicoară, Elena Ghiba Birta, Liceul Vasile Goldiş, Dimitrie Ţichindeal şi Baptist”, a mai declarat Laura Putnic.

Pentru aceste probe au fost organizate patru centre de testare, trei în Arad şi unul la Nădlac, pentru elevii slovaci. Rezultatele pentru aceste probe de limbă străină sau maternă sunt afişate astăzi, urmând ca adeverinţele să fie eliberate elevilor sâmbătă şi duminică. „Vreau să intru la Ghiba Birta, aşa că am susţinut proba la engleză. Nu a fost foarte greu dar totuşi am avut emoţii. Cu siguranţă o să-mi folosească”,  a spus Răzvan Farcaşiu, absolvent.

Bătaie mare este şi la susţinerea probelor de aptitudini pentru viitoarele cadre didactice, la liceul de specialitate, Dimitrie Ţichindeal, susţinând aceste probe 160 de absolvenţi pentru 28 de locuri disponibile.  Probe de aptitudini mai susţin şi viitori elevi ai liceelor de artă şi sportive.

Şase licee, 600 de elevi

Aproape 600 de elevi se bat pentru un loc în cele şase clase cu predare bilingvă, română-engleză, ce vor funcţiona în anul şcolar viitor. Cei mai mulţi dintre aceştia îşi doresc să ajungă să studieze în cele două colegii naţionale din Arad, Moise Nicoară şi Elena Ghiba Birta. Alţi 160 de tineri absolvenţi concurează pe 28 locuri la Liceul Pedagogic Dimitrie Ţichindeal.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite