81 de luni pentru autostrada Nădlac-Arad. Curg ofertele pentru lucrări.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru autostrada Arad-Nădlac, nu mai puţin de 15 pretendenţi şi-au arătat interesul pentru cele două loturi ale autostrăzii. Construcţia efectivă a autostrăzii este preconizată că va dura aproximativ doi ani.

Compania Naţională de Autostrăzi caută acum firmă care va superviza lucrările pe autostrada Nădlac- Arad. „Una dintre primele condiţii de participare la licitaţie este plata de către firmele ofertante a unei garanţii de participare în cuantum de 550.000 lei. Firma câştigătoare va superviza lucrările atât în timpul perioadei de execuţie, cât şi pe parcursul perioadei de garanţie a acestora”, a explicat Eusebiu Pistru, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor.


Deşi conform acestuia tronsonul Nădlac-Arad ar trebui să fie gata în doi ani de zile, supervizarea întregului proiect se preconizează că va dura 81 de luni, fiind prevăzute mai multe faze: pre-construcţie, proiectare, perioada de construcţie, de garanţie şi nu în ultimul rând finalizarea lucrărilor.

image

40% din Arad-Timişoara

Întârzierile şi lucrările sistate pe autostrada Arad-Timişoara au făcut ca până în prezent doar 40% din aceasta să fie finalizată. La doi ani de la semnarea contractului pe tronsonul de autostradă Arad-Timişoara, lucrările au bifat deja câteva întârzieri.

„Nu avem o cifră exactă a zilelor sau a săptămânilor întârziate, dar pot să vă spun că e vorba doar de întârzieri mici. Lucrările au fost sistate, tocmai din cauza temperaturilor scăzute, iar întârzierile vor putea fi recuperate odată cu încălzirea vremii”, a declarat secretarul de stat.

image

În momentul de faţă se lucrează în ritm normal pe întregul traseu, pentru cei 32,25 km de autostradă Arad- Timişoara şi pentru cei 12,25 km ai variantei de ocolire a municipiului Arad. Lucrările la autostrada Arad – Timişoara şi la centura Aradului în regim de autostradă au reintrat pe făgaşul normal la jumătatea acestei luni după pauza cauzată de temperaturile scăzute.

Întârzieri la centură

Lucrările vor întârzia cu aproape un an şi jumătate, pentru că Ministerul Transporturilor nu a emis autorizaţia de construire. Una dintre problemele cu care se confruntă viitoarea centură este faptul că încă nici astăzi nu a fost demolată clădirea Sanepid Arad, situată în mijlocul tronsonului de autostradă. Centura în regim de austostradă va fi gata abia în luna august 2012, deoarece Ministerul Transporturilor nu a emis încă autorizaţia de construire pentru acest tronson. Toate acestea cu două luni înainte de expirarea contractului cu FCC-Porr, firma care execută lucrările pentru centura Arad.

image

Centura în regim de autostradă trebuia finalizată în luna aprile 2011. Deşi tronsonul cu probleme este unul foarte scurt, aproximativ doi kilometri, blocajul lucrărilor va împiedica circulaţia pe celelalte două tronsoane, deoarece acesta se află în mijloc. „Lucrările sunt oprite în zona aeroportului, acolo unde încă nu avem autorizaţie de construcţie. E vorba de nişte mici probleme care însă se vor rezolva în cel mai scurt timp. Din păcate nici problema clădirii Direcţiei Sanitar Veterinare, care stă în calea autostrăzii, nu a fost încă clarificată”, a declarat în această dimineaţă Eusebiu Pistru, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor. Acesta este optimist şi mai spune că termenul de finalizare nu va fi cu mult întârizat. „Eu cred totuşi că până la începutul anului 2012, vom fi gata cu lucrările”, a adăugat Eusebiu Pistru.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite