Călin Fărcaşu este cel mai vechi colecţionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul se numără printre cei mai vechi colecționari de antichități din Vest și se mândrește cu sute de obiecte vechi, pe care le-a adunat timp de 45 de ani.

Profil:

Născut. 17 august 1948, judeţul Alba
Familie. Căsătorit, un copil, doi nepoţi
Profesie. Avocat
Educaţie. Facultatea de Drept la Iaşi

Avocat de profesie, Călin a învăţat să combine justiţia şi ştiinţa legilor cu dragostea pentru antichităţi. Pasiunea pentru vechituri a moştenit-o de mic. Cum la acea vreme nu existau atât de mulţi colecţionari, Călin îşi aduce aminte cum cumpăra obiectele din piaţa de vechituri. „Am început cu diferite ornamente. În ultimii ani m-am axat foarte mult pe ceasuri cu pendulă şi bijuterii argintate”, povesteşte Călin Fărcaşu.

Amintiri din călătorii


Astăzi, avocatul se bucură de sute de obiecte rare. Are atât de multe, încât niciodată nu s-a gândit să le contabilizeze. Pe oriunde a ajuns în Europa, a ţinut să-şi achiziţioneze câte un suvenir, astfel ca în colecţia de antichităţi să aibă câte un obiect din fiecare colţişor al continentului. „Am multe chinezării, bijuterii din Siria şi Tibet, dar şi câteva pietre semipreţioase”, explică bărbatul. Călin îşi aduce cu drag aminte de copilărie şi spune că bunicul lui a fost printre primii 100 de proprietari de maşini din România. „Au fost ani deosebiţi care mi-au marcat mai apoi cariera şi viitorul. Am avut de învăţat de la fiecare câte ceva, iar acum mă bucur de tot ce-mi oferă prezentul”, adaugă Călin Fărcaşu.

Moştenire de familie

Colecţionarul i-a transmis virusul antichităţilor şi fratelui său. La rândul lor, cei doi nepoţei se arată încă de pe acum interesaţi de obiectele de artă pe care Călin le păstrează cu mare grijă. „Soţia mea mi-a fost dintotdeauna alături şi m-a încurajat. Ori de câte ori mergeam cu ea să-mi cumpăr câte un obiect, plecam acasă cu cel puţin două antichităţi”, precizează colecţionarul.

Călin spune că fiecare obiect din colecţia impresionantă pe care o deţine are istoria şi povestea lui. Nu poate nominaliza un singur suvenir care să-i placă în mod deosebit, pentru că le îndrăgeşte în mod egal.

„Cu toate că este o pasiune extrem de costisitoare, mulţumesc la Dumnezeu că am reuşit să o dezvolt atât de mult. Mă bucur enorm de fiecare obiect din colecţie şi pe toate le îndrăgesc la fel”, spune colecţionarul. Printre cele mai vechi obiecte se numără nişte ceasuri cu pendul din perioada 1965 – 1970.
Cu toate că s-a aflat de multe ori în ipostaze critice din punct de vedere financiar, Călin Fărcaşu recunoaşte că nu s-a gândit nicio clipă să-şi vândă colecţia. „Antichităţile sunt totul pentru mine şi nu o să renunţ la ele”, a încheiat bărbatul.

Întrebări şi răspunsuri


La târguri participaţi?
Da, particip. În general, la târguri mai facem schimb între colecţionari. Am fost în mai multe oraşe din ţară. La Negreni am fost de câteva ori.
Care este cel mai scump obiect din colecţie?
Am antichităţi care valorează mii de euro, dar nu ţin să le vând neapărat. Cum am spus, fiecare obiect are o istorie aparte şi este unic în felul lui.
Cât de costisitoare este această pasiune?
Foarte costisitoare. Să investeşti în antichităţi te costă o avere, dar cred că iubirea pentru vechituri e mai presus de orice sumă de bani.

Ce-i place
Călin Fărcaşu spune că îi place să stea cu familia, să se plimbe şi să participle la târgurile de antichităţi. „La fiecare târg merg împreună cu fratele meu. Îmi place să stau de vorbă cu colecţionarii şi să facem schimb de obiecte”, explică bărbatul.

ce nu-i place
Colecţionarul recunoaşte că nu-i plac persoanele care mint şi indivizii neserioşi. „Îmi place să am de-a face cu oameni sinceri şi iubitori. Nu-mi plac persoanele care nu iubesc animalele şi care sunt invidioase”, încheie colecţionarul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite