Poliţiştii ne învaţă cum să ne apărăm casele de hoţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Pe perioada vacanţelor de vară, locuinţele celor care merg în concediu şi pleacă de acasă pentru o perioadă mai îndelungată de timp, devin pradă uşoară pentru hoţi. Poliţiştii teleormăneni reamintesc câteva sfaturi pentru a avea o vacanţă liniştită, fără evenimente neplăcute, care să vă strice vacanţa .

  Ca în fiecare an, în perioada concediilor, poliţiştii de la Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Teleorman ies cu sfaturi şi recomandări pentru oameni. De cele mai multe ori, „munca” infractorilor este uşurată chiar de proprietarii caselor. „Dacă la începutul vacanţei de vară, ne-am adresat copiilor, acum a venit rândul adulţilor. Le reamintim câteva recomandări, pentru a reduce riscurile de furt, dar şi cele de incendiu sau explozie”, a spus inspector principal Crina Godu. Poliţiştii de la prevenire spun că în ultimii ani, hoţii au găsit tot felul de motode inedite prin care intră în casele oamenilor şi le fură bunurile. La începutul acestui an, un grup de hoţi din judeţul Dolj, folosindu-se de pretextul că vor să cumpere produse de la cetăţenii de la ţară, intrau în gospodăriile oamenilor şi puneau ochii pe diferite bunuri sau sume de bani. Când proprietarul nu era atent, hoţii furau ce găseau prin case. În oraşe, metoda de furt e cu totul şi cu totul alta. Infractorul bate la uşa oamenilor, le dă drept un angajat al unei instituţii publice sau reprezentantul unei asociaţii umanitare, intră în casă şi după plecarea lor, cetăţenii observă că le lipsesc obiecte din casă. Dar, cel mai des, hoţii acţionează când proprietarii sunt plecaţi în concediu. De multe ori, infractorii urmăresc câteva zile dacă proprietarii sunt sau nu acasă.
Ferestrele şi uşile trebuie încuiate!
Primul sfat pe care poliţiştii teleormăneni de la prevenire îl dau înainte de plecarea în concediu este acela ca proprietarii să închidă toate ferestrele şi uşile la case şi să nu anunţe prea multă lume necunoscută că nu vor fi acasă într-o anumită perioadă. În general, hoţii care vor să acţioneze într-un loc, se interesează dacă proprietarii sunt acasă, iar dacă multă lume cunoaşte faptul că proprietarii unei locuinţe sunt plecaţi în concediu, cu atât creşte şi riscul de spargere a locuinţelor. „La părăsirea locuinţei, închideţi ferestrele, uşile de la balcoane, terase şi încuiaţi cu grijă uşa de la intrare. De asemenea, trebuie verificat dacă gazele şi apa sunt închise, pentru a evita o explozie sau indurea celorlalţi vecini. Este bine ca în cazul în care există posibilitatea, proprietarii să încuie şi uşile camerelor în care există bunuri de valoare, astfel acestea ar fi mai în siguranţă”, a precizat inspectorul principal Crina Godu.
Rugaţi vecinii să vă supravegheze locuinţa!
De multe ori, înainte de a da o spargere, hoţii sună la uşă sau se uită în cutia poştală a unei familii pentru a vedea dacă aceştia şi-au ridicat sau nu corespondenţa. Este indicat ca o rudă, un vecin sau cineva apropiat de familia care pleacă în concediu să supravegheze locuinţa în lipsa acestora. „Rugaţi vecinii să vă supravegheze locuinţa, să vă ridice corespondeţa, facturile, înştiinţările, materialele publicitare din cutia poştală sau prinse în uşă. Dacă nu sunt ridicate, acestea pot confirma lipsa dumneavostră de la domiciliu, lucru care ar atrage atenţia hoţilor”, a mai spus inspectorul de la prevenire din cadrul IPJ Teleorman.
Bijuteriile şi sumele mari de bani nu se ţin în casă!
O altă recomandare care trebuie avută în vedere la plecarea în concediu ar fi ca sobiectele de valoare să nu fie lăsate îm casă. Dacă s-a dus vorba că un proprietar deţine lucruri de valoare, hoţii ar fi mai tentaţi să spargă acea locuinţă decât altele despre care nuştiu nimic. „Pentru a vă proteja locuinţa cât mai bine, atât pe perioada concediului, cât şi în restul timpului, este bine să nu se pătreze în casă sume mari de bani, bijuterii sau alte obiecte de valoare”, a adăugat Crina Godu.
Nu atrageţi atenţia la plecare!
Un alt aspect de luat în seamă la plecarea în vacanţă ar fi să nu se facă prea mare vâlvă la părăsirea locuinţei. „O altă recomandare de care cetăţenii trebuie să ţină cont la plecarea în vacanţă ar fi să părăsească locuinţele cât mai discret. Trebuie pretătită plecarea astfel încât să nu dureze mult şi să nu atragă atenţie celor din jur”, a încheiat inspector principal Godu.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite