Pescuitul, alternativa de petrecere a timpului liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Temperaturile mari din acestă perioadă le vor permite alexăndrenilor, împătimiţi ai pescuitului să petreacă câteva ore de relaxare la una dintre bălţile din judeţ. Pentru o zi de pescuit, o persoană trebuie să scoată din buzunar între 50 şi 100 de lei, în funcţie de balta pe care o aleg.

  Mai mult, majoritatea patronilor de bălţi le permit alexăndrenilor care merg la pescuit să facă grătar pe marginea apei. În Teleorman există peste 30 de bălţi, unde pescarii împătimiţi pot merge să prindă peşte. Mulţi dintre alexăndrenii care merg la pescuit aleg una din bălţile apropiate de oraş, deoarece deplasarea către anumite bălţi este anevoioasă şi oamenii preferă să meargă la locaţii mai apropiate. Cele mai multe dintre locurile destinate pescuitului sunt în câmp, în zone nu tocmai accesibile tuturor. Marea majoritate a alexăndrenilor merg la pescuit la sfârşit de săptămână, pentru că au mai mult timp liber şi pot sta pe baltă ore în şir, fără a avea vreo grijă. Înainte de a porni la drum, pescarii trec mai întâi pe la magazinul cu ustensile şi momeală, de unde mai cumpără câte ceva pentru a „avea fir întins”, altfel deplasarea ar fi degeaba. Cea mai apropiată baltă este Izvorul Rece, situată la aproximativ zece kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ. Pentru o zi petrecută pe această baltă, pescarii trebuie să scoată din buzunar 50 de lei, indiferent dacă prind sau nu peşte. „Am fost chiar week-end-ul trecut, dar am prins doar peşte mic. Bine, noi în general mergem pentru distracţie. Dacă mergem mai mulţi, facem şi un grătar”, ne-a spus Liviu Istrate, un alexăndrean de 32 de ani.

Reguli pentru pescari

O altă locaţie aleasă de majoritatea oamenilor dornici să pescuiască este balta din satul Frăsinet, care se află la circa 30 de kilometri de oraş. Doar că administratorul acestei bălţi le pune şi condiţii pescarilor, în sensul că aceştia nu au voie să prindă şalău, ştiucă sau somn, indiferent de greutatea peştelui. Paznicii sunt cu ochii permanent pe pescarii amatori şi dacă cumva văd că au prins peşte din categoriile interzise, le cere oamenilor să îl arunce înapoi în baltă. O altă regulă de la care nu se face rabat este că pescarul nu trebuie să aibă mai mult de şase scule, lansete sau undiţe, dotate cu câte un cârlig fiecare. Tarifele pentru o zi de pescuit aici sunt diferite, adică dacă cei care au această pasiune şi nu vor să plece acasă cu peşte, ci doar să se relaxeze pe malul lacului, trebuie să plătească doar 50 de lei, de dimineaţă şi până seara. În schimb, aceia care vor să se laude prietenilor sau apropiaţilor cu capturile lor, trebuie să scoată din buzunar 100 de lei.

Balta de la care nu pleci fără peşte

O altă baltă unde majoritatea alexăndrenilor aleg să pescuiască este Larga, din comuna Brânceni. Deşi drumul este anevoios, pentru că trebuie să mergi mai mult pe câmp, alexăndrenii cunosc această locaţie destul de bine. De la această baltă, niciun pescar nu a plecat fără peşte. Pescarii care au mers aici spun că se prinde foarte mult crap. „Eu am plecat de acolo cu 12 kilograme de crap anul trecut. Plăteşti 50 de lei pentru o zi, dar chiar prinzi peşte, este o baltă bună. Intenţionez să mai merg acolo”, ne-a spus un alexăndrean de 32 de ani. O altă baltă aleasă de alexăndrenii împătimiţi ai pescuitului este cea de la Băbăiţa. Aici preţul pentru 24 de ore de stat pe baltă este de 100 de lei, dar reprezentanţii bălţii spun că nu ai cum să pleci de aoclo fără peşte. Tot în apropiere de Alexandria, se găsesc şi bălţile de la Merişani şi Smârdiosa.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite