Parcarea subterană de sub parc, blocată în instanţă de un an!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Alexandria ar fi trebuit să aibă luna aceasta o parcare subterană cu 185 de locuri sub parcul din centrul oraşului, singura parcare de acest gen din judeţ.Proiectul este blocat însă în instanţă de un an şi în vreme ce autorităţile se judecă, alexăndrenii îşi înghesuie maşinile pe 3000 de locuri de parcare.

  În Alexandria există o criză a locurilor de parcare. O simt pe pielea lor zi de zi alexăndrenii care găsesc cu greu un loc de parcare şi o recunosc şi autorităţile care spun că sunt în căutarea de soluţii pentru rezolvarea problemei. Alexăndrenii au aproximativ 10.000 de maşini, iar autorităţile au identificat până acum doar 3000 de locuri de parcare. Municipalitatea are în plan anul acesta modernizarea unor cartiere, investiţie care implică şi crearea câtorva sute de locuri de parcare. Chiar şi aşa problema este departe de a-şi găsi rezolvarea. Cel mai ambiţios proiect al muncipalităţi demarat anul trecut a vizat construcţia unei parcări subterane sub parcul de lângă ruinele cinematografului Patria. Ideea  a venit din partea primarului Victor Drăguşin, care încă din 2008, îşi trecuse în platforma electrorală acest obiectiv. De la vorbe la fapte, e însă cale lungă şi ideea primarului s-a dovedit a fi greu de pus în practică.

Parcare contra serviciu de ridicat maşini

Ideea parcării subterane a fost pusă pentru prima dată pe tapet în  plenul Consiliului Local Alexandria, la jumătatea anului trecut, sub forma unei propuneri venită din partea unei firme privare. SC Solaris Project, reprezentantă a grupului de construcţii Vesta a venit în faţa aleşilor alexăndreni cu o oferă de asociere, în vederea amenajării unei parcări subterane sub parcul de lângă ruinele cinematografului Patria.  Consiliul local Alexandria  a aprobat în august 2010 asocierea cu firma Solaris Project în vederea realizării investiţiei de 2, 3 milioane de euro. Asocierea perfectată printr-un contract a presupus obligaţii de ambele părţi. Primăria a pus la dispoziţie terenul de 4312 m.p, iar Solaris s-a angajat să asigure finanţarea şi să realizeze cele 185 de locuri de parcare. Contractul de asociere era valabil pe 49 de ani. Solaris a cerut în schimbul realizării parcării, concesionarea serviciului de ridicat maşini. Conform asocierii, Solaris Project ar fi urmat să aibă 95% din profitul acestui serviciu, iar municipalitatea, ar fi urmat să aibă, 5% din profit.

Prefectura a atacat asocierea pe motiv că lucrarea era dată “cu dedicaţie”

Asocierea cu Solaris Project şi implicit investiţia a fost atacată în contencios de Instituţia Prefectului Teleorman şi de un an procesul trenează în instanţă. Într-o primă fază Primăria Alexandria a câştigat, dar Prefectura a făcut recurs. Prefectul Teodor Niţulescu nu vrea să renunţe la proces şi acuză autorităţile din Alexandria de imparţialitate în atribuirea investiţiei . “ Hotărârea este cu destinaţie precisă către o firmă. Normal era să se ţină licitaţie, să se dea posibilitatea şi altor firme să participe. Altfel, asocierea naşte suspiciuni.Nu suntem siguri că era preţul cel mai correct”, a spus prefectul Teodor Niţulescu. Pe de altă parte, primarul Alexandriei consideră că atacul Prefecturii nu are niciun temei şi că la mijloc e doar o răzbunare politică. „ A blocat o investiţie de 2, 3 milioane de euro care ducea la dezvoltarea oraşului. Dovadă că nu are temei este faptul că am câştigat într-o primă fază.” a spus Victor Drăguşin, primarul Alexandriei Următorul termen al procesului este în septembrie. Alexăndrenii care aşteptau parcarea sunt dezamăgiţi de faptul războiul dintre autorităţi îi trasformă în victime colaterale. “ În timp ce ei se ceartă şi nu cad la pace, noi nu mai ştim ce să facem pentru că oraşul este sufocat de maşini. În zona centrală trebuie să dai ocol de câteva ori, ca să găseşti un loc de parcare”, a spus Mădălin Bătrânu, un şofer de 23 de ani.

Nicio şansă de realizare a investiţiei în acest an

Chiar dacă edilii alexăndreni ar avea câştig de cauză în septembrie, nu mai există nicio şansă ca parcarea să se realizeze anul acesta. “ Dacă vom câştiga, putem vorbi despre această investiţie în primăvara anului viitor. Am ţinut legătura cu Solaris Project.Teoretic, propunerea privind construirea parcării e valabilă în continuare. Asta dacă nu cumva se vor sătura de aşteptare şi renunţă” a mai spus primarul.

CITAT

“Normal era să se ţină licitaţie, să se dea posibilitatea şi altor firme să participe. Altfel, asocierea naşte suspiciuni.Nu suntem siguri că era preţul cel mai corect”
prefectul Teodor Niţulescu

CASETA

Parcarea subterană de la sub parcul de lângă ruinele cinematografului nu este singura investiţie de acest gen nefinalizată de primărie. O tentativă de realizarea a unei parcări subterane a mai existat în 2008. Primăria s-a asociat atunci cu Luxba, o firmă spaniolă. Investitorul se angajase la vremea respectivă să realizeze o parcare subterană cu 192 de locuri, în schimbul unui teren pe care ar fi urmat să construiască o clădire de birouri care să-i rămînă în administrare. Proiectul nu s-a concretizat, deoarece Luxba a constatat că din cauza structurii solului din locaţia respectivă, parcarea nu se putea realiza.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite