Alexăndrenii nu au prea multe instituţii de cultură în oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trofeul Festivalului "Pe deal la Teleormănel" de anul acesta i-a revenit unui teleormănean
Trofeul Festivalului "Pe deal la Teleormănel" de anul acesta i-a revenit unui teleormănean

   Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, realizat anul trecut şi dat publicităţii acum arată că municipiul Alexandria se poziţionează spre sfârşitul clasamentului în ceea ce priveşte vitalitatea culturii.

Specialiştii centrului au efectuat o analiză profundă pe reşedinţele de judeţ din toată ţara, precum şi în oraşele mai mari, cu peste 50.000 de locuitori. În acest sens, a fost studiat nivelul culturii din 46 de oraşe, ţinându-se cont de numărul de biblioteci, muzeee, cinematigrafe, teatre şi alte evenimente culturale realizate la nivelul fiecărui oraş. Alexandria se află astfel pe locul 30 la capitolul indicele de vitalitate culturală din oraş.

Alexandria nu are teatru şi nici cinematograf

Municipiul reşedinţă de judeţ a avut cândva o grădină de vară, unde locuitorii oraşului mergeau să vizioneze filme în aer liber, dar şi un cinematograf, în centru, care acum este o ruină. Numai că după 1990, acestea au fost lăsate în paragină. Autorităţile locale actuale se apără şi spun că nu din vina lor se întâmplă acest lucru, ci pentru că diferiţi oameni de afaceri din judeţ au concesionat respectivele clădiri şi pentru că au vrut să le schimbe destinaţia, municipalitatea i-a acţionat în instanţă. Şi astfel, de zeci de ani, cu toate că edilii şefi care au semnat contractele de concesiune s-au schimbat, procesele nu s-au terminat. În schimb, în ceea ce priveşte evenimentele culturale care se desfăşoară în oraş, municipalitatea spune că a încercat ca în ultimii ani să aducă spectacole de teatru şi film în municipiu. „De trei ani, tocmai pentru că oraşul suferea din cauza faptului că nu există teatru şi nici cinematograf, primarul a încercat să revitalizeze viaţa culturală. Astfel, încă din 2008, a fost înfiinţat la nivelul primăriei Compartimentul de Cultură, unde la început lucrau patru oameni, dar în urma restructurărilor au mai rămas doar doi. Aceştia s-au ocupat strict de cultură şi deşi nu aveau spaţii unde să organizeze evenimente, pentru că municipalitatea nu a preluat întraga Casă de Cultură a Sindicatelor din oraş, acolo existând o sală de spectacole, au reuşit să aducă teatru pentru copii şi adulţi şi a contractat firme care au adus filme”, ne-a spus Cristina Teodorescu, purtător de cuvânt al Primăriei Alexandria. De asemenea, Primăria Alexandria confinanţează Festivalul de Teatru Tânăr „Ideo Ideis” şi are diverse asocieri în vederea organizării de evenimente culturale, cum ar fi sărbătoarea de Zărezean. În fiecare an, de Crăciun, alexăndrenii sunt invitaţi, fără să plătească ceva la un spectacol susţinut de Filarmonica din Viena.

Avem şi festivaluri de muzică naţionale   

Mai trebuie precizat că Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Teleorman este o altă instituţie care organizează două festivaluri cu tradiţie la nivel naţional. Aceştia spun că fac şi ei ce pot în limita fondurilor disponibile şi că cel mai important ar fi să menţinem cele două festivaluri naţioanale de muzică. Este vorba de „Ghiocelul de Aur” şi festivalul naţional de muzică populară „Pe deal la Teleormănel. Pentru că nu au fost bani, anul trecut acestea nu s-au ţinut, dar anul acesta s-au reluat.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite