În Teleorman se nasc de două ori mai puţini copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcurile de joacă nu mai sunt pline ca altădată
Parcurile de joacă nu mai sunt pline ca altădată

Faţă de acum 20 de ani, se aduc pe lume cu 48% mai puţini copii, iar judeţul ocupă locul al treilea în ceea ce priveşte rata cea mai scăzută a natalităţii.

Nu este un secret pentru nimeni că populaţiei României scade de la an la an. Practic, din 1990 şi până în 2010, ţara noastră a înregistrat o scădere dramatică a numărului de copii. În această perioadă, rata deceselor este foarte mare, iar cea a natalităţii nu mai înregistrează demult valori pozitive.
Potrivit econtext.ro, care a făcut o analiză a evoluţiei natalităţii în ţara noastră din 1990 până în 2010, majoritatea judeţelor au doar spor negativ, numărul naşterilor fiind din ce în ce mai scăzut. Teleormanul este pe locul trei în top, după judeţul Hunedoara, care ocupă prima poziţie şi Olt, care este pe locul al doilea. Potrivit statisticii, în judeţ se năşteau în 1990, 5.960 de copii, iar în 2010, în registrele de nou-născuţi au fost înscrişi 3.118, ponderea fiind de -48%.

„Un copil e suficient pentru perioada asta“

Sunt rare cazurile în care femeile fac doi-trei copii în Teleorman. Judeţul se depopulează de la an la an, asta şi din cauza industriei care nu mai există, dar şi a lipsei locurilor de muncă. De exemplu, alexăndrencele chiar dacă s-au căsătorit nu-şi doresc imediat copii. Marea majoritate vor mai întâi să-şi găsească un loc de muncă stabil atât pentru ele, cât şi pentru soţii lor şi d-abia apoi se gândesc la copii.

Alina Dincă este una dintre tinerele din oraş care nu vrea deocamdată să devină mămică. Nu fiindcă nu-i plac copiii, ci pentru că nu are un job stabil. „Sunt căsătorită de trei ani şi deocamdată nu vreau să fac un copil. Lucrez la patron şi oricând mă poate da afară. Muncesc de la 20 de ani şi am schimbat cred că trei locuri de muncă până acum. Şi nu din vina mea, pentru că o parte dintre firmele la care am lucrat au dat faliment. Cum să fac eu un copil dacă eu nu ştiu cât timp mai am de muncă?! Ca orice om, îmi doresc un copil, dar nu mai mulţi pentru că nu am cu ce să-i cresc. Un copil cred că este suficient pentru zilele în care trăim“, ne-a spus tânăra alexăndreancă de 27 de ani.

Neonatologii sunt pesimişti

Cei care aduc pe lume nou-născuţi sunt de acord cu topul întocmit de econtext.ro şi spun că nici în viitorul apropiat situaţia nu se întrevede a fi una mai bună. Dacă înainte de 1990, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria, cel mai mare spital din judeţ, se năşteau zilnic câţiva copii, după 2000, numărul naşterilor a scăzut dramatic. Medicii spun chiar că sunt zile când nu se naşte niciun copil.

Neonatologii consideră că de vină pentru această situaţie sunt condiţiile sociale în care trăim. „Majoritatea nu fac copii din cauza condiţiilor sociale, nu au bani să îi crească. Multe dintre tinere căsătorite chiar dacă îşi doresc copii, nu fac pentru că nu au un loc de muncă şi amână momentul până găsesc ceva de lucru. Trebuie să vă mai spun ceva: înainte de 1990, avorturile erau interzise şi tocmai de aceea secţia era permanent arhiplină. Familiile făceau înainte de la doi-trei copii în sus. Acum, însă, observ că majoritatea au un singur copil. În general, mămicile din ziua de azi fac copii aproape de vârsta de 30 de ani, deci eu cred că amână momentul cât pot de mult“, ne-a spus Marian Gherghiţă, medic neonatolog la Spitalul Judeţean de urgenţă din Alexandria.

Judeţe cu spor negativ

Dintre judeţele Munteniei, cel mai rău stă Teleormanul, cu un spor negativ al natalităţii de 48%. În Ialomiţa, însă, diferenţa dintre numărul născuţilor în 1990 şi cel de anul trecut este cu 27% mai mică. Judeţele Buzău, Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş şi Călăraşi au înregistrat o diferenţă cuprinsă între 36 şi 31 de procente în ceea ce priveşte numărul copiilor născuţi în ultimii 20 de ani.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite