Afacerile consilierilor locali ai Alexandriei înfruntă criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indemnizaţia unui consilier local este de 500 de lei pe lună
Indemnizaţia unui consilier local este de 500 de lei pe lună

  Marea majoritate a consilierilor locali nu trăiesc din indemnizaţia de la stat, pentru calitatea pe care o au de consilieri locali şi au afaceri personale, care chiar dacă sunt pe numele soţiilor lor le asigură un trai mai mult decât decent. Aleşii locali au de la restaurante până la fabrciri şi depozite en-gros.

  ADS Alexandria prezintă domeniile de activitate în care îşi desfăşoară activitatea firmele aleşilor locali şi cum au fost aceştia afectate de criza economică. Consilierii afacerişti spun că profitul la firme a scăzut cu 30%. Niciunul dintre aleşii locali ai Alexandriei nu trăieşte din indemnizaţia de consilier, pe care o obţine de la primărie. Marea majoritate a acestora deţin firme şi chiar dacă sunt trecute pe numele soţiilor lor sau a altor rude, veniturile pe care le obţin din acestea le asigură un nivel de trai crescut. Chiar şi în peioada de criză, consilierii locali nu se pot plânge că nu au ce pune pe masă sau că fac cu greu faţă cheltuielilor zilnice. George Drăghici, George Mihăiliţeanu, Ovidiu Oană, Ştefan Tăbăcitu sau Dumitru Tulpan sunt doar câţiva dintre aleşii care au afaceri în municipiul reşedinţă de judeţ.

George Mihăiliţeanu, cel mai bogat consilier

De departe cel mai bogat ales este George Mihăiliţeanu, care a ajuns în Consiliul Local pe listele Partidului Social Democrat. Acesta deţine cea mai mare fabrică de panificaţie din judeţ, cunoscută ca Germino (firma se numeşte SC FARINA COMPANY SA). De asemenea, Mihăiliţeanu are şi foarte multe magazine de desfacere atât în muncipiul reşedinţă de judeţ, cât şi în celelalte oraşe din Teleorman. Potrivit declaraţiei sale de avere salariul pe care îl ia în calitate de administrator la această firmă este de 72.000 de lei anual. În acelaşi timp, consilierul deţine dividente, care îi aduc un venit anual de 100.000 de lei, la o altă firmă din Turnu Măgurele. Tot din declaraţia de avere reiese că Mihăiliţeanu are şi o pensie de 36.000 de lei. Pe lângă toate aceste sume, se mai adaugă şi indemnizaţia de consilier local, de 500 de lei pe lună. Reporterii ADS Alexandria au încercat să ia legătura cu omul de afaceri, pentru a afla în ce mod l-a afectat criza financiară, însă acesta a avut telefonul închis mai multe zile la rând. Cu toate acestea, dacă ne luăm după declaraţie de avere a consilierului, acesta a achiziţionat terenuri şi imobile până în anul 2010, semn că după instalarea crizei nu a mai putut investi.

Pe locul doi, potrivit declaraţiilor de avere se află consilierul PNL-ist, George Drăghici, care este administratorul unui depozit en-gros. Consilierul aduce anual în casă aproximativ 57.000 de lei, bani care se strâng din salariul de administrator la SC NICOLE MI SERV (depozitul en-gros, unde câştigă anual 38.840 de lei), din faptul că ţine evidenţa contabilă la o altă firmă, SC CRISS DISTRIBUTION SRL şi nu în ultimul rând din indemnizaţia de consilier local. Contactat telefonic, George Drăghici spune că la firma unde este administrator i-au scăzut vânzările. „Criza a afectat, în general toate sectoarele şi în special în domeniul în care noi ne desfăşurăm activitatea. Puterea de cumpărare a scăzut foarte mult, aş putea spune chiar că încasările sunt mai mici cu 20-30% faţă de anii anteriori”, ne-a spus alesul local. Deci nu se plânge de acest lucru, consilierul susţine că printre cauzele care au condus la acest declin se numără creşterea TVA, a combustibilului şi a euro. „Noi nu am crescut preţurile la produse foarte mult, dar a trebuit să le modificăm un pic după majorarea TVA-ului şi a combustibilului. O altă cauză pentru care am majorat un pic preţurile este că produsele de import sunt mai scumpe, pentru că euro a crescut. Şi ar mai fi un aspect de luat în calcul, judeţul nostru este unul cu potenţial economic redus, pentru că majoritatea oamenilor sunt bugetari şi cum acestora le-a scăzut salariul şi puterea de cumpărare a scăzut”, a explicat George Drăghici.

Şi încasările la restaurantul consilierul Tăbăcitu sunt mai mici

Unul dintre cele mai luxoase şi renumite restaurante din oraş aparţine familiei Tăbăcitu. Deşi recunoaşte că nu se ocupă de afacere, consilierul Ştefan Tăbăcitu poate să spună că au scăzut vânzările la restaurant. „Vorbiţi cu soţia mea despre restaurant, nu eu mă ocup. Ce pot să vă spun este că în Alexandria s-a simţit criza economică, pentru că s-au diminuat salariile bugetarilor. Oamenii nu mai ies des în oraş şi preferă să stea acasă, să îşi cumpere o bere sau ceva de la magazinul de colţ sau de la supermarket-uri, unde sunt mai ieftine”, spune şi Tăbăcitu. Ştefan Tăbăcitu, consilier din partea PSD nu se poate lăuda cu o avere impresionată, iar venitul anual, potrivit declaraţiei este de circa 27.000 de lei. În ceea cel priveşte pe consilierul Ovidiu Oană, reprezentantul Partidului Conservator în Consiliul Local, deşi acesta nu are trecut în declaraţai de avere sau poate firma este pe numele vreunei rude, alexăndrenii ştiu că deţine un depozit cu vânzare de lemne. Alesul local din partea PSD-ului, în schimb, Dumitru Tulpan are o tipografie, VELOX. În calitate de administrator al acestei firme, aduce anual acasă puţin peste 31.000 de lei. Consilirul local are depozite la mai multe unităţi bancare, care însumează 986.000 de lei.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite