O confuzie lasă oraşului fără 1,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape trei ani dările de la cel mai mare agent economic din Alexandria, fabrica de rulmenţi SC Koyo, merg la bugetul primăriei Turnu Măgurele.Autorităţile alexăndrene spun că oraşul a fost privat de 6,4 milioane de lei în perioada 2007-2011, dintr-o eroare care nu le aparţine.

Asupra Primăriei Alexandria şi a Primăriei Turnu Măgurele planează acum suspiciunea de deturnare de  fonduri. Toţi alexăndrenii ştiu că SC Koyo, fabrica de rulmenţi, este cel mai mare agent economic din oraş. Nimeni nu a bănuit însă că taxele şi impozitele de aici ajung de trei ani în mod paradoxal în bugetul primăriei Turnu Măgurele.

„Greşeala” a fost scoasă la iveală odată cu scandalul dintre Prefectura Teleorman şi Primăria Alexandria pe seama bugetului local. Prefectul Teodor Niţulescu a atacat în contencios adminstrativ bugetul Alexandriei, pentru a doua oară invocând tocmai faptul că de trei ani banii proveniţi din taxe şi impozite de la Koyo merg la bugetul municipiului Turnu Măgurele.

„Din decembrie 2007, până în martie 2011, lună de lună banii din taxe şi impozite de la fabrica de rulmenţi au ajuns la Turnu Măgurele. Suma totală încasată eronat de Turnu Măgurele se ridică la 6,4 milioane de lei. Este imposibil ca primarul, în calitate de ordonator de credite şi Direcţia de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Alexandria să nu fi observat acest lucru. Nu poate fi o eroare. Alexandria a fost privată în tot acest timp de banii ăştia, timp în care a făcut credite, s-a împrumutat că nu avea bani. Cei vinovaţi trebuie să răspundă în faţa legii”, a spus prefectul de Teleorman. În paralel cu acţiunea în instanţa de contencios, Prefectura Teleorman a sesizat şi organele de poliţie, acuzând de derurane de fonduri edilii alexăndreni.

„Primăria Turnu Măgurele care a luat banii lună de lună, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Teleorman sunt complici în această situaţie”, a mai spus prefectul Niţulescu.

Primăria Alexandria dă vina pe un funcţionar de la Bucureşti

Primarul municipiului Alexandria recunoaşte faptul că timp de trei ani urbea pe care o conduce a fost privată de dările de la SC Koyo. Are însă o explicaţie pentru asta. „ Noi nu putem avea o evidenţă clară a acestor dări, care variază de la lună la lună.În funcţie de numărul salariaţilor, de prime, de câţi angajaţi sunt în concediu. SC Koyo este mare contribuabil şi taxele şi impozitele de aici merg direct la Bucureşti. A fost vorba de o încurcătură a unui funcţionar care văzând că SC Koyo are sediul de şoseaua Turnu Măgurele a crezut că fabrica este din Turnu Măgurele” justifică primarul Alexandriei, Victor Drăguşin.

Primarul susţine că a aflat de această problemă în urmă cu o săptămână  şi că a cerut o informare de la Direcţia Finanţelor Publice Teleorman  în legătură cu situaţia plăţior. În opinia edilului-şef al Alexandriei, persoana vinovată trebuie să plătească. „ Am cerut oficial la Bucureşti să se nominalizeze persoana vinovată şi să se ia măsuri” a mai spus primarul.

Finanţele Publice Teleorman se dezic de scandal

Conducerea Direcţiei Finanţelor Publice Teleorman susţine că „ problema” a fost descoperită în martie 2011 şi că de la aceea dată a dispus returnarea sumelor încasate necuvenit de Primăria Turnu Măgurele, către Alexandria , în rate lunare de 2000.000 de lei.”Cotele  din salarii de la marii contribuabili nu veneau defalcate pe fiecare agent. Aceste sume se transmiteau printr-un program informatic, nu aveam cum să ne dăm seama. Am descoperit am cerut la Bucureşti o situaţie defalcată şi când am observat neregula am anunţat la Bucureşti şi ei au dispus recuiperarea sumelor, în rate” a spus Lefterie Comănescu, director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Referitor la acuzaţiile prefectului Niţuleascu care vizează complicitate, conducerea DGFP Teleorman susţine că acestea nu sunt întemeiate. „ Nu noi făceam operaţiunile şi noi am sesizat eroarea” mai spune Comănescu.

Alexandria mai are de primit încă 5,1 milioane de la Turnu Măgurele

Primăria Turnu Măgurele a început să dea bani înapoi Alexandriei, din martie 2011. Dintr-un extras al Activităţii de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti reiese că Primăria Turnu a virat lunar bani către Alexandria, suma totală ajungând la 1,2 milioane de lei. Prefectul care acuză autorităţile de deturnare de fonduri susţine că edilii „ complici” şi-au dat seama că vor fi prinşi.

„ În martie noi am trecut la verificarea tuturor bugetelor locale. Şi-au dat seama probabil că ingineria se va descoperi şi Turnu Măgurele a început să dea bani înapoi Alexandriei. Au dat 1,2 milioane de lei” spune prefectul. Primarul Alexandriei susţine că nu a avut nicio discuţie cu Nicolae Mohanu, edilul din Turnu Măgurele pe această temă. Reporterii ADS au încercat să obţină un punct de vedere al edilului din Turnu Măgurele, dar acesta nu a fost de găsit.

Municipiul Alexandria mai are de primit 5, 1 milioane de lei, bani pe care îi va recupera, în condiţiile în care Primăria Turnu Măgurele plăteşte câte 200.000 de lei pe lună,  abia în doi ani.

 


 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite