Tudor Grosu, o viaţă dedicată muzicii şi culturii teleormănene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de muzică Tudor Grosu a câştigat cu spectacolele de estradă de mai multe ori primul loc la “Cântarea României” Tudor Grosu a făcut parte din corul de cameră “Gaudeamus”, al Conservatorului din Bucureşti, cu care a plecat în turnee în S.U.A. Profesorul a înfiinţat şi primul cerc de pian din judeţ în perioada în care a fost director al Şcolii Populare de Arte.

Primele noţiuni de muzică le-a învăţat la Casa Pionierilor, unde părinţii l-au trimis să facă vioară. “Atunci aveam opt-nouă ani şi aici era un lăutar din Roşiorii de Vede, care a făcut prima orchestră pentru copii. Din câţi copii eram atunci acolo, patru am făcut muzică mai departe”, îşi aduce aminte profesorul Grosu.

Turnee cu Dan Spătaru şi Cristian Popescu

După  terminarea liceului pedagogic a venit în învăţământ, ca suplinitor. Tudor Grosu preda atunci muzica la trei şcoli din Alexandria, pentru că nu existau profesori de mzică. Tot în acea perioadă profesorul Grosu a format prima trupă de muzică uşoară din judeţ, în cadrul Casei de Cultură Alexandria. Acesta acompania trupa la orgă şi atunci a învăţat să facă şi aranjamente orchestrale. “Formaţia se numea <<Continental>> şi am fost în multe turnee prin judeţ şi în judeţele vecine cu trupa. Am fost în turnee cu mari nume ale muzicii uşoare: Dan Spătaru, Cristian Popescu sau Nicolae Niţescu ” povesteşte Tudor Grosu.

A participat la festivale internaţionale

 În anii următori, aceasta a plecat la Bucureşti să studieze muzica la Conservatorul din Bucureşti.  Aici a urmat cursurile Facultăţii de Compoziţie Muzicală, secţia de pedagogie. În timpul facultăţii, profesorul a fost cooptat în corul “Gaudeamus” de cameră al Conservatorului. Astfel, a cântat împreună cu corul cu numeroase ocazii la Sala Radio sau la Sala Palatului. “Ultimii de ani de facultate au fost marcaţi de turnee cu corul, printre care şi participarea la un festival  internaţional de la New York şi Washington. Aici au participat 11 coruri din întreaga lume şi noi am fost chiar laureaţi. Ca urmare, am fost invitaţi şi în anul următor la un concert la Saint-Louis. Era vorba de congresul dirijorilor americani. Corul a cântat în faţa a 3.000 de dirijori ”, mai spune muzicianul. Atunci corul din care acesta făcea parte a fost invitat de preşedintele Gerald Ford la Casa Albă.


După terminarea facultăţii, profesorul Grosu a început să predea muzica la Şcoala “Mihai Viteazul”. Dar activitatea acestuia nu s-a rezumat la doar atât. Profesorul a înfiinţat primul cerc de pian de la Casa Pionierilor şi a organizat la Casa de Cultură spectacole de revistă, de muzică uşoară şi estrade. Aceste spectacole au obţinut de câteva ori premiul I la festivalul “Cântarea României”. “Am făcut atunci prima estradă din judeţ. Cu aceste spectacole am mers peste tot, prin oraş şi prin judeţ”, spune Tudor Grosu.

Tot în cadrul Casei de Cultură, profesorul a acompaniat la pian primul, singurul şi ultimul cerc de balet din judeţ. “Aici venea săptămânal o balerină mai în vârsta din Bucureşti.  Am dat mai multe spectacole. O elevă de aici a ajuns profesoară de balet în Grecia”, mai spune Tudor Grosu.

Profil
Născut:  24 august 1945, Alexandria
Studii: Facultatea de Compoziţie Muzicală din cadrul Conservatorul din Bucureşti
Profesie: profesor de muzică
Familie: căsătorit, are un băiat de 30 de ani, medic stomatolog


Ce îi place

Îmi place să călătoresc, să văd lumea. Îmi place să citesc. Acum citesc mult beletristică franţuzească, în limba franceză, pentru că mă ajută la proiectele europene la care particip.

Ce nu îi place

Nu îmi place politica, singura politică pe care o duc este politica muzicală. Nu îmi plac oamenii încrezuţi şi detest minciuna.

Întrebare şi răspuns

Ce impresie v-a făcut preşedintele Gerald Ford?
Era foarte relaxat, degajat. El a fost surprins doar în momentul în care un violonist român s-a apropiat să cânte lângă el. Nu ştia ce se întâmplă,  nu ştia cum să reacţioneze.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite