Terenul de sub fabrica de rulmenţi, motiv de scandal între Alexandria şi Nanov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de rulmenţi este chiar la intrarea în oraş
Fabrica de rulmenţi este chiar la intrarea în oraş

Terenul de sub fabrica de rulmenţi şi contribuţiile economice la buget din partea acesteia au ajuns mărul discordiei dintre Primăria Alexandria şi Primăria Nanov. Potrivit OUG 64/2010, autorităţile locale trebuie să reanalizeze graniţile administrativ teritoriale şi să semneze noi procese verbale de vecinătate, iar comuna Nanov refuză să facă acest lucru, solicitând terenul de sub fabrică.

Primăria Alexandria  a reuşit să semneze procesele de vecinătate cu cinci localităţi, dar s-a împotmolit în faţa edililor din Nanov care au refuzat să semneze acest document, invocând faptul că terenul de aproape 400.000 de m.p pe care este construită fabrica de rulmenţi Koyo apare în planul cadastral al comunei. Edilul –şef al Alexandriei a scos la iveală documente inedite pentru a demonstra că terenul se află pe teritoriul municipiului Alexandria.” Noi avem decretul de expropriere semnat de Nicolae Ceuşescu în 1971 în care se menţionează că fabrica de rulmenţi a fost înfiinţată pe teritoriul Alexandriei, pentru alexăndreni. Avem titlul de proprietate obţinut de fabrică din 1994 care atestă, de asemenea, că aceasta se află pe teritoriul oraşului.”, susţine primarul Alexandriei Victor Drăguşin.

image


Conducerea primăriei Alexandria  cataloghează intenţia autorităţilor din Nanov drept o „ mârşăvie”, acuzând edilii că vor , de fapt, să atragă spre comuna lor cei 500.000 de euro care vin anual la bugetul Alexandriei, din taxele şi impozitele pe care le plăteşte fabrica de rulmenţi. „ Dacă acest lucru se va concretiza şi Alexandria va pierde terenul şi implicit fabrica, pierderile la buget vor fi de 500.000 de euro anual. Ei vor aceşti bani. De ce nu iau şi Grupul Şcolar Tehnic de lângă fabrică, cu care noi cheltuim aproximativ tot atâţia bani cât încasăm din taxe. Ei vor doar să ia, nu să şi dea”, a mai spus edilul-şef al Alexandriei. 

Nanov susţine că terenul apare în planul lor cadastral


Pus faţă în faţă cu declaraţiile primarului Alexandriei , edilul din Nanov , Florian Grosu , susţine că are şi el documente care atestă că terenul este al comunei Nanov . „ Acest teren apare în planul cadastral al comunei. Aceasta este o poveste veche, a mai existat un proces în urmă cu 12 ani, nesoluţionat. Dacă terenul apare în planul nostru cadastral, este normal să îl revendicăm”, ne-a declarat  primarul din Nanov.
Pentru că  cei doi edili nu s-au înţeles, zilele trecute au fost chemaţi la mediere în faţa prefectului, dar nici aici nu s-a ajuns la un consens. Primarul Alexandriei susţine că, dacă edilul din Nanov nu va semna procesul verbal de vecinătate, lucrurile se vor tranşa printr-o hotârăre de guvern, aşa cum prevede ordonnaţa 64/2010 şi se teme că hotărârea ar putea fi favorabilă comunei Nanov şi Alexandria ar pierde 500.000 de euro, de anul viitor. Contactată de reporterii ADS, conducerea fabricii, care se află la mijloc în acest conflict, nu a vrut să comenteze

image

Terenul apare în ambele planuri cadastrale


Oficial, reprezentanţii Oficiului Judeţean de Cadastru Teleorman, nu au dat niciun răspuns în privinţa problemei terenului de aproape 400.000 m.p. Neoficial, surse din instituţie susţin că terenul apare în ambele planuri cadastrale, dintr-o greşeală veche, de zeci de ani. ŞI arhitectul-şef al municipiului Alexandria spune că cele două planuri cadastrale se suprapun peste terenul litigios .”S-au trasat nişte linii aiurea. Terenul apare în planul cadastral al Alexandriei din 1971 şi apare şi în cel de la Nanov, făcut mai recent. A fost o greşeală şi instanţa va stabili”, ne-a spus Mihail Mitroi, arhitect-şef al Primăriei Alexandria.

image

Legende...

Dacă alexăndrenii nu concep oraşul lor fără fabrica de rulmenţi, pentru care , în 1971 a fost creat un întreg cartier, nanovenii invocă legendele de la înfiinţarea oraşului. „ Alexandria s-a înfiinţat prin donaţiile unor negustori din Nanov , Mavrodin şi din Bulgaria. Deci, teoretic, terenurile alea sunt de la strămoşi noştri”, ne-a spus Iulică Voicu, un nanovean de 67 de ani.
Şi primarul Alexandria cunoaşte legendele, dar nu acceaptă ca acest teren să fie rupt din trupul oraşului .” Este adevărat că acum 200 de ani Alexandria nu exista şi a fost înfiinţată prin donaţii ale negustorilor nanoveni, mavrodineni şi bulgari, dar ce-ar fi acum să vină şi bulgarii să ceară o bucată de teren!?”, a spus edilul-şef.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite