Taximetria, încă o afacere omorâtă de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Stanciu, unul dintre cei mai vechi taximetrişti alexăndreni
Iulian Stanciu, unul dintre cei mai vechi taximetrişti alexăndreni

Mai săraci decât anul trecut, din cauza crizei, alexăndrenii s-au întors la mersul de jos şi au renunţat la taxiuri. Dacă oamenii se consolează cu gândul că mersul pe jos e mai sănătos, taximetriştii se vaită că le-au scăzut comenzile cu 50%.


În Alexandria există aproximativ 200 de taxiuri şi cinci staţii. Zilnic, taxiurile staţionează aici ore în şir în aşteptarea clienţilor. Şoferii se plâng că taximetria nu mai este o afacere şi s-au dus vremurile când scoteau bani frumoşi din această meserie.  În urmă cu cîţiva ani, taximetria era în floare în Alexandria, şi şoferii câştigau chiar şi 200-300 de lei pe zi, din cursele făcute în judeţ. Acum, taximetriştii spun că nici în oraş nu se mai mişcă, deşi tariful a rămas acelaşi de 1, 5 lei pe kilometru. „Stăm aici ore în şir. Nu ne mişcăm. Am maşina luată în rate. Lucrez şi eu şi băiatul meu şi tot nu ne revenim. Avem rate, avem datorii, plătim autorizaţii, taxe, asigurări. Nu ne alegem cu nimic. Sunt taximetrist de 17 ani, dar vremuri ca astea nu am prins”, ne-a spus Iulian Stanciu, un taximetrist alexăndrean. Şoferul spune că are maxim 15 clienţi în zilele bune, dar sunt şi zile în care are cel mult 8 clienţi. „ Am ajuns să câştig câte 50-60 de lei pe zi. Dar din asta se scad cheltuielile de combustibil, întreţinerea maşinii şi alte taxe pe care trebuie să le plătim, fie că avem clienţi, fie că nu avem. Nu am bani să îmi intreţin familia”, ne-a mai spus Iulian Stanciu.


Alexăndreni recunosc că au tăiat de pe lista de cheltuieli, deplasările cu taxi-ul. „ Mai luam anul trecut taxi-ul ca să merg la serviciu, lucrez în Peco şi stau la 1 Mai, deci îmi ia cam o jumătate de oră până la serviciu. Cu taxiul ajungeam foarte repede. Nu îmi mai permit. Îmi ia cam 5-6 lei pe deplasare şi cu banii ăştia mai bine îmi iau mâncare la serviciu. Doar când am fost o dată la spital am apelat la un taxi, anul acesta”, ne-a spus Lidia Ganea, o alexăndreancă de 42 de ani.
Au renunţat la taxiuri şi elevii de liceu care, anul trecut se grupau câte patru într-o maşină ca să ajungă la liceele de la periferie. „ Acum luăm autobuzul este 1 leu cursa. Mai mergem şi pe jos, depinde câţi bani avem.”, a mărturisit Ionuţ Popa , un elev de la Grupul Şcolar Tehnic.

Taximetrişii spun că i-a omorât criza, dar şi „piraţii” care fac curse în judeţ


Taximetriştii spun că şi-au pierdut clienţii pe care îi duceau în judeţ din cauza operatorilor de transport neautorizaţi, care au preţuri mici. „ Pentru fiecare traseu din judeţ există un astfel de operator, care ia oamenii la preţ de transport în comun. Sunt trei staţii ilegale în oraş, nu îi vede nimeni. Aştia ne-au cam luat toţi clienţii. Nu am mai făcut o cursă în afara oraşului de foarte mult timp”, ne-a mai spus Mircea Ovidiu, un alt taximetrist de 32 de ani.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite