Soarta absolvenţilor de liceu, şomeri cu diplomă de bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbatere cu tinerii absolvenţi la AJOFM Teleorman
Dezbatere cu tinerii absolvenţi la AJOFM Teleorman

Tinerii absolvenţi de liceu din Alexandria nu au mari şanse să intre pe piaţa locală de muncă cu specializările obţinute după patru ani de liceu. Absolvenţii spun că specializările lor nu se caută şi, în plus, toţi angajatorii cer experienţă. Statul recompensează, însă, firmele care angajează tineri absolvenţi.

În Alexandria există şase licee, dintre care patru au profil teoretic, iar două, agricol şi tehnic. Absolvenţii de la liceele teoretice se aleg după patru ani de studiu cu o diplomă de bacalaureat pe care nu este trecută nici o specializare şi au de ales între a merge mai departe la facultate sau a intra în cursa pentru ocuparea unui loc de muncă ca necalificaţi.


 De la Grupul Şcolar Agricol ies anual aproape 200 de  absolvenţi ai profilurilor Industrie alimentară, Agricultură sau Comerţ, tineri care au făcut în cei patru ani de liceu şi stagii de practică în specializările urmate. Şi de la Grupul Şcolar Tehnic, iese anual, câte o generaţie de absolvenţi de la profilurile tehnician electronist sau tehnician în transporturi, tineri care au făcut, de asemenea, practică, în cei patru ani de liceu. Pentru cei care nu merg mai departe  să urmeze cursurile unor forme de învăţământ superior, cursa pentru găsirea unui loc de muncă se dovedeşte a fi dificilă şi, de cele mai multe ori, absolvenţii se dau bătuţi şi vin la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman pentru a-şi cere indemnizaţia de şomaj. Iuliana Danciu, a terminat anul acest Grupul Şcolar Agricol, la clasa de Industrie alimentară şi a ales să intre direct în şomaj, ca să fie sigură că nu pierde indemnizaţia. Tânăra a tot încercat să îşi caute loc de muncă, dar s-a lovit de tot felul de cerinţe pe care nu le-a îndeplinit : „Am vrut să mă angajez la o fabrică de pâine şi mi s-a cerut experienţă. Am spus că am făcut practică în domeniu, în liceu, dar mi s-a spus că acest lucru nu reprezintă experienţă. Am mai încercat şi prin alte locuri, dar mi s-a cerut tot experienţă şi nu am fost acceptată”, ne-a spus tânăra.


Într-o situaţie similară este şi George Opriş, un alt tânăr absolvent de liceu, de la specializarea tehnician electronist.Şi el a ajuns tot în şomaj, după mai multe încercări eşuate de a-şi găsi un loc de muncă. „ Nu mi se pare normal să nu te poţi angaja în domeniul în care ai terminat, pentru că nu am experineţă. Mă gândesc serios să plec din ţară. Dacă tot nu găsesc aici decât ca muncitor necalificat şi cu o leafă de 600 de lei, mai bine merg în afară, tot necalificat, în construcţii, dar iau peste 1000 de euro”, ne-a mai spus tânărul.

Tinerii sunt ajutaţi prin stimularea agenţilor economici


Conducerea AJOFM Teleorman cunoaşte problemele cu care se confruntă tinerii absolvenţi de liceu şi susţine că face eforturi pentru a facilita accesul tinerilor pe piaţa muncii. Mihai Murar, director executiv al AJOFM Teleorman,  a explicat că angajatorul care crează un loc de muncă pentru un tânăr primeşte o  subvenţie de la stat. Timp de un an, agentul economic va primi 500 de lei pe lună dacă angajează un tânăr fără studii, 600 de lei pentru un absolvent de şcoală profesională şi 750 de lei pentru un tânăr cu studii superioare. Angajatorul are, însă, obligaţia de a menţine locul de muncă pentru încă doi ani.


Angajatorii nu sunt tentaţi de stimulentele oferite dacă angajează tineri, preferând oameni cu experienţă. „ Chiar dacă îmi dă statul salariul pentru tineri, pentru doi ani, prefer angajaţi cu experienţă, care să mai fi lucrat în domeniu. Tinerii nu sunt pregătiţi, după un liceu. Poate să aibă alte cursuri de formare, ca să aibă ceva experienţă”, ne-a spus Gabriel Andreica, patronul unei fabrici de pâine.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite