Singurul cerc de teatru din oraş, la Palatul Copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 120 de copii sunt iniţiaţi în arta dramatică la cercul de teatru de la palat. Cursurile sunt gratuite şi toţi copiii, de la preşcolari şi până la liceeni, pot să îşi cultive pasiunea pentru teatru într-un mod distratractiv. Cercul de teatru are cea mai mare tradiţie din judeţ, fiind înfiinţat în 1983.

La cerc copiii sunt împărţiţi în nouă grupe dintre care patru sunt pentru începători, două de performanţă şi trei pentru avansaţi. Aceştia vin o dată pe săptămână la palat pentru ora de teatru ţinută de profesoara Mihaela Dobre.  „La cercul de teatru, copii păşesc vrăjiţi într-o lume fascinantă şi aparent. Din 1983 şi până în prezent, zeci de generaţii de la vârsta grădiniţei şi până în anii de liceu, au deprins arta interpretării scenice. Elevii de la cercul de teatru au fost premiaţi la concursuri de creaţie literară dramatică şi poezie. Au obţinut premii I, II şi III la competiţiile de la Caracal, Târgu-Ocna sau Giurgiu. Aici noi, uneori, lucrăm cu păpuşile, alteori ne distrăm, copiii îmbrăcându-se în costumele personajelor, nu avem un program sau o rutină anume”, explică profesoara.


Rolul orelor de repetiţii sunt spectacolele de teatru care cuprind diferite genuri : cupletul satiric, monologul, teatrul scurt, dramatizarea, basmul stilizat, momentele muzicale cu păpuşi. „Spectacolele au fost prezentate în oraşul nostru, la concursurile de teatru de la Palatul Copiilor şi la nivel judeţean. Reprezentaţiile lor au fost răsplăptie cu ropote de aplauze, premii şi diplome. Vraja scenei a atras şi încurajează în continuare talentele şi le educă în spiritul a tot ce este frumos şi generos în artă”, mai spune profa de teatru.


Spectacole de sărbători


Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, de Paşti sau de 8 martie copiii pun în scenă diferite piese. Operele dramatice sunt alese atât din literatura clasică, cât şi cea română, din care la loc de cinste şi preferatul copiilor este Caragiale. Profesoara Mihaela Dobre scrie cam 80% dintre piesele pe care elevii le joacă.  Piesele concepute de aceasta sunt jucate copii în funcţie de perioada anului. Iarna se pun în scenă „Răpirea spiriduşilor”, „Şansa noastră este Moş Crăciun”, iar copiii sărbătoresc venirea primăverii jucând în „Mărţişoare, mărţişoare” şi „Sentiment de primăvară”.

Copiii au modele ca Stela Popescu sau Andreea Pătraşcu


Miruna Pătru, de 10 ani, vine de trei ani la cercul de teatru şi vrea să se facă actriţă. „ Am venit la cerc pentru că vreau să fac actorie mai departe, teatru sau poate chiar film. Dintre actriţe îmi place Stela Popescu. Rolul meu preferat, de până acum, a fost cel de iepuraş în piesa <<Angajăm Rudolph>>”, spune tânăra actriţă.  Şi Maria-Luiza Horodinschi, de 10 ani, învaţă teatru cu profesoara Mihaela Dobre, iar actriţa ei preferată este Andreea Pătraşcu. „Îmi place foarte mult teatrul, dar şi să scriu poezii.  Vreau să fac teatru mai departe pentru că îmi place foarte mult Caragiale”, spune fata.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite