Semafoare mai multe şi mai inteligente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Prin proiectul pe fonduri europene, “Sistem pentru managementul traficului rutier în municipiul Alexandria” se vor semaforiza trei intersecţii şi trei treceri de pietoni. La ora actuală există 9 semafoare funcţionale şi unul nefuncţional, la intersecţia străzilor 1 Mai şi Dunării. Semafoarele existente se vor moderninza.

Prin acest nou sistem de dirijare a traficului se urmăreşte fluidizarea şi creşterea siguranţei traficului rutier, prin modernizarea  şi extinderea  sistemului de semaforizarea la 16 intersecţii. Până la demararea lucrărilor urmează procedurile de licitaţie, de desemnare a câştigătorului, eventualele contestaţii şi atribuirea.

Senzori inteligenţi şi semafoare care nu se sting


  Semafoarele care există deja vor fi înlocuite cu altele mai performante, pe leduri. “Aceste semafoare au o durabilitate mai mare în timp, consumă mai puţin şi sunt mai fiabile. Astea de acum, dacă se arde un bec, trec pe galben intermitent. Cele noi vor funţiona în continuare chiar dacă se arde un led, sau mai multe” explică Valentin Boboc, administratorul Alexandriei.
   “Aceste semafoare inteligente vor avea senzori, care monitorizează volumul de trafic pe sensurile de circulaţie. Astfel, timpii de aşteptare vor fi corelaţi cu volumul traficului”, spune Mădălin Slujitoru, director al Direcţiei de Investiţii Tehnice. Prin urmare, dacă vor fi doar trei maşini pe stradă nu vei sta jumătate de minut, având culoarea roşie în faţă.

Trafic super-sincronizat


  Prima trecere de pietoni semaforizată este cea care traversează Str. Dunării între Casa de Cultură şi Prefectură. “În momentul în care maşinile pleacă din intersecţii, va fi roşu la pietoni. Înainte de fiecare  semafor vor fi senzori care determină atât timpul de staţionare a maşinilor cât şi viteza acestora. Astfel, se va determina timpul de roşu şi de verde” adaugă Valentin Boboc.  Alte treceri de pietoni semaforizate sunt cea de pe Strada Dunării, de la clădirea Romtelecom  şi de pe Strada Bucureşti, la intrarea spre Poliţia Municipală.

Trei intersecţii cu semafoare în premieră


  Intersecţiile care se vor semaforiza sunt Str. Bucureşti cu Str. Alexandru Ghica, Str. Dunării cu Str. Tudor Vladimirescu şi Str. Dunării cu Strada H.C.C. Astfel, pe strada Dunării de la primul semafor, de la Dr. Stâncă, până la ultimul, de la 1 Mai, vor exista intersecţii semaforizate , în medie, la fiecare 230 de metri. Asta fără sa fie luat în calcul cele două treceri de pietoni. Iar, pe strada Bucureşti  media distanţei între semafoare este de 200 de metri.
  Taximetriştii sunt revoltaţi de faptul că se vor semaforiza şi mai multe intersecţii. “Se aglomerează oraşul, care este prea mic pentru atâtea semafoare” spune Laurenţiu Cucu,un taximetrist, de 33 de ani.”
“Am o părere foarte proastă despre semafoarele astea. Alexandria este oraşul semafoarelor, a stopurilor şi a sensurilor unice. Pot să pună câte semafoare vor, şi între intersecţii, că până nu dau drumul la circuţie pe Negru-Vodă în ambele sensuri, niciodată nu va fi fluidizare” explică alt taximetrist, Iulian Buciu, de 35 de ani.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite