Şaorma şi chebap, hrana zilnică a elevilor alexăndreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii, clienţi fideli ai şaormeriilor
Elevii, clienţi fideli ai şaormeriilor

Pentru elevii din şcolile generale şi liceele din Alexandria, pacheţelul cu mâncare de acasă e de mult istorie. Lângă toate unităţile există cel puţin un chioşc care vinde mâncare de tip fast-food, iar majoritatea elevilor se hrănesc zilnic în pauze cu şaorma, chebap sau sandvişuri.

Chiar peste drum de Şcoala generală nr. 5, situată în centrul oraşului, există un magazin care vinde produse de patiserie, sandvişuri, pizza şi hot-dog. Majoritatea elevilor din clasele V-VIII, dar şi colegii lor mai mici din ciclul primar, dau fuga în pauză până la „chioşc” să îşi cumpere ceva de mâncare. „ Îmi iau sandviş în fiecare zi, nu mai vin cu pachet de acasă . Îmi place mai mult ăsta.”, spune Liliana, o fetiţă de clasa a IV-a , clientă fidelă a chioşcului de peste drum de şcoală.


Şi lângă Liceul teoretic „ Constantin Noica” din Alexandria, unde învaţă elevi din clasele I-XII funcţionează cu chioşc în care se vând produse de tip fast food. Elevii trec strada în pauză pentru o şaorma pe care şi-o cumpără cu cei 7 lei daţi de părinţi pentru mâncare. „ Mama îmi dă cam 10 de lei pe zi pentru pachet. Îmi iau şaorma sau chebap, depinde de ce am poftă, mai schimb când mă plictisesc”, spune Cristian, una adolescent de 16 ani, din clasa a X-a.


Cea mai mare abundenţă de elevi pe şaormeriile este în centrul oraşului. Aici există 5 fast-food-uri într-o arie de aproximativ 400 de metri pătraţi. Comercianţii au ales această zonă pentru apropierea sa de două şcoli-Şcoala generală „ Ştefan cel Mare” şi Liceul teoretic „ Al. I Cuza”. „Vindem cel puţin 50 de şaorma pe zi elevilor, plus sandvişuri sau chebap. Copiii s-au învăţat să vină aici să mănânce. Mai ales cei de liceu, care au mai mulţi bani la ei”, ne-a spus vânzătorul de la una dintre şaormeriile din centrul oraşului. Din comoditate sau presaţi de copii, majoritatea părinţilor care au copiii în ciclul gimnazial sau la liceu, scapă de grija pacheţelului pentru şcoală, înlocuindu-l cu bani. „ Nu îi mai dau pachet de când era clasa a II-a. Îi dau 5 lei sau  7 lei depinde cum am şi îşi ia ceva de la chioşc. Ştiu că nu e bine, dar dacă altceva nu vrea, ce să îi fac”, ne-a spus o Florina Sică, o mămică de elev din clasa a V-a


Nutriţioniştii ar interzice produsele fast-food


" Nu ar trebui comercializate astfel de produse lângă şcoli. Produsele de tip fast-food sunt groaznice pentru sănătatea copiilor. În primul rând pentru faptul că duc la obezitate. Un hamburger are 400 de calorii. Ai mâncat un hamburger cu cartofi, deja sunt 800 de calorii. Problema nu o reprezintă doar caloriile, ci şi modul de preparare. De ce nu se recomanda cartofii- din cauza uleiului, a lipidelor multe, mai ales cele saturate. Omul poate sa vânda, dar părintele trebuie să stie ce să nu îi cumpere copilului sau să nu îl lase să cumpere”, spune medicul nutriţionist Marius Burtea. Nutriţionistul spune că din cauza alimentaţiei de tip fast-food, copiii ajung obezi. „ Nu e normal ca un copil de 5 ani să aibă 30 de kilograme. De vină e  alimentaţia”, a adăugat medicul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite