Rodica Topuzu Udrea scrie poezii de aproape 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A publicat două volume de poezii în ultimii 10 ani şi a apărut cu cinci poezii în culegerea de versuri “Debut- Zodia Harfei”, în 1995. Tematica pe care o abordează în poeziile ei este diversă şi prin ele încearcă să expună atât trăirile proprii, cât şi trările celor din jurul ei. Poeta este de părere că de-a lungul timpului a încercat toate tipurile de poezie, chiar şi patriotică.

Scriitoarea a debutat cu prima poezie “Înflorirea”, în 1977, în ziarul “Steagul Roşu”, cu toate că prima poezie a scris-o la începutul anilor şaizeci. ”Atunci în Alexandria erau în construcţie câteva blocuri pe strada Dunării. Poezia “Înflorirea” am scris-o fiind impresionată de dezvoltarea oraşului, care a prins formă sub ochii mei.  Eu sunt în oraş din 1958 şi pe vremea aceea nu era niciun bloc”, povesteşte Rodica Topuzu. 

Recita poezii în cenaclu
 
 “Când lucram ca gestionară, a venit întâmplător scriitorul Mircea Sântimbreanu şi  i-am povestit că scriu. Am corespondat un timp cu dânsul.  Eu îi trimiteam poeziile şi el mi le dădea înapoi corectate. Mircea Sântimbreanu m-a încurajat foarte mult să scriu”, îşi aduce aminte scriitoarea. Rodica Topuzu se ducea, în tinereţe, la Cenaclul poeţilor, care se ţinea la Casa de Cultură din Alexandria. “Aici, la cenaclul condus de poetul Marian Casapu, mă întâlneam cu mai mulţi poeţi alexăndreni.  Eu recitam doar poeziile mele, nu am recitat niciodată altceva”, explică poeta.

Rodica Topuzu îşi aduce aminte cum se întreba scriitorul Mircea Sântimbreanu, cum poate un gestionar să viseze, atâta timp cât trebuie să fie atent la vânzare şi la bani. “Am o putere foarte mare de a trece de la vis la realitate. Când lucram, tot timpul purtam un carneţel şi un creion în care notam frânturile viselor mele. Apoi, în timpul liber, le dădeam forma unei poezii”, explică Rodica Topuzu procesul de creaţie prin care reuşea să dea frâu liber viselor, deşi avea o meserie strâns legată de concret.

Scriitoarea a publicat câteva poezii şi în antologia de versuri teleormănene “Debut- Zodia Harfei”, acum 15 ani. “Atunci, m-a descoperit domnul Nicolae Lupu, care era inspector la Centrul de Cultură şi i-am dat cele cinci poezii cu care am fost prinsă în <<Debut>>”, mai spune aceasta.
În 2000, Rodica Topuzu a reuşit să publice primul volum de poeme, “În marginea singurătăţii”.  “După un timp prin intermediul domnilor Ştefan Vida Marinescu şi lui Florin Burtan am editat prima carte. A urmat ,câţiva ani mai târziu, al doilea volum, “Dragoste şi suferinţă”, mai spune poeta.

Al treilea volum de poezie, o dorinţă greu de realizat

Rodica Topuzu încearcă să publice şi al treilea volum de versuri, dar din cauza lipsei banilor, acest lucru întârzie. “ Din poezie nu sunt multe persoane care câştigă, dar eu am avut mereu satisfacţia că obţin ceva de preţ. Cărţile pe care le-am publicat le-am vândut şi le-am dat printre prieteni şi cunoştiinţe. Acum pentru a publica în continuare aş avea nevoie de un sponsor”, explică  poeta alexăndreană.

Profil
Născută: 16 aprilie 1942, Bucureşti
Studii: Şcoala profesională de comerţ de la Alexandria
Profesie: gestionară
Familie: are doi băieţi şi o fată

Ce îi place
Îmi place foarte mult natura, îmi place sinceritatea.  Îmi place oraşul meu şi faptul că s-a dezvoltat mereu.
Ce nu îi place
Nu îmi place minciuna şi oamenii ranchinuoşi. Nu îmi place să fiu contrazisă, când am dreptate. Nu suport oamenii făţarnici, pentru că oricât de crud ar fi adevărul, greşeala este pe jumătate iertată.

Întrebări şi răspunsuri
Ce părere are familia despre poeziile pe care le scrieţi?
Copiii au înţeles de ce scriu şi m-au încurajat mereu.
Ce genuri lirice  aţi abordat?
Toate felurile, chiar şi poezie patriotică. Cred că am atins toate genurile poeziei.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite