Profesorii logopezi, foarte căutaţi de părinţii alexăndreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei trei logopezi din oraş lucrează cu normă aproape dublă pentru a face faţă copiilor cu dificultăţi de vorbire. Singurii specialişti din oraş lucrează în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Teleorman.  Aceştia pleacă la fiecare început de an şcolar prin unităţile de învăţământ, unde depistează şi selectează copiii cu probleme de vorbire.

Aproape 90 de copii din Alexandria fac terapie logopedică gratuită cu cei trei specialişti din oraş. Dar la începutul anului şcolar au fost depistaţi  182 de şcolari şi preşcolari cu probleme.  Prin urmare, logopezii nu şomează deloc, pentru că în momentul în care  un copil este recuperat, altul întră în programul de terapie.

Copiii din rural vin la Alexandria


Astfel, în ciuda faptului că numărul specialiştilor din judeţ  care fac terapie cu copiii cu tulburări de limbaj a crescut acum doi ani de la cinci la opt, necesarul ar fi mult mai mare.  „ Se lucrează peste normă, ar trebui lărgită reţeaua de profesori logopezi pentru o mai bună acoperire. Plus că în mediul rural nu există astfel de cabinete. Copiii aceştia vin în general la oraşe. În Alexandria, avem şcolari care vin şi din comunele limitrofe: Vităneşti, Mavrodin, Ţigăneşti sau Brânceni”, explică Adela Dorobanţu, directoarea CJRAE Teleorman. La începutul anului şcolar, logopezii pot primi pentru terapie de la 15 până la maxim 40 de copii, dar în realitate lucrurile stau altfel. Norma de 16 ore pe săptămână este mult depăşită din cauza numărului mare de copii cu probleme. „Sunt copii care vin la noi şi se stabileşte în funcţie de gravitate dacă vin o dată sau de două ori pe săptămână. Astfel, norma poate creşte de la una şi jumătate, până la două, profesorii fiind plătiţi cu aceeaşi bani. Prin urmare, nu este relevant numărul de copii depistaţi la început pentru că pe parcusul anului şcolar vin din mediul rural părinţi cu copii care nu au intrat în circumscripţia logopedică, adică în aria de testare”, mai spune directoarea de la CJRAE.


Părinţii ai căror copii nu sunt depistaţi cu probleme de către logopezi aud de la prieteni sau cunoştinţe de şedinţele de terapie gratuite şi vin cu cei mici la cabinetele specializate. „Vin din septembrie la CJRAE cu cel mic. Am observat că are probleme de pronunţie  şi am auzit de la o prietenă că aici se lucrează în sensul acesta. Vin o dată pe săptămână şi sunt foarte mulţumită, se văd îmbunătăţiri”, a spus mama unui băieţel de la grădiniţa nr. 10 din Alexandria.


Cele mai multe cazuri sunt de rotacism şi sigmatism


Mai mult de jumătate din copiii găsiţi cu probleme suferă de o tulburare numită dislalie. „  Dislalia este o tulburare a pronunţiei. Aceasta este de mai multe feluri monomorfă, când este afectat un singur sunet, sau polimorfă, când este vorba de mai multe sunete. Cele mai frecvente cazuri sunt în care este afectat sunetul „R”, adică este înlocuit cu altele, „L” de exemplu.  Aici este vorba de rotacism. Şi sigmatismul este frecvent, când sunt afectate sunetele „S”, „Z” sau „Ţ””, explică Valeria Vişan, logoped la CJRAE Teleorman.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite