Preasfinţitul Galaction Stângă, episcopul Alexandriei şi Teleormanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preasfinţia Sa este primul episcop al Alexandriei şi Teleormanului, dar a fost ales şi vicepreşedintele Societăţii Numismatice Române. Are o preocupare deosebită pentru marcarea evenimentelor, aniversărilor, legate de judeţul Teleorman prin susţinerea emisiunilor filatelice şi a medaliografiei, o ramură a numismaticii.

Presfinţitul părinte  a avut, încă din fragedă vârstă, o vocaţie pentru slujirea bisericească. Astfel, după şcoala generală absolvită în satul natal, a urmat Liceul Teoretic la Slobozia. Apoi a frecventat cursurile seminarului teologic, timp de 4 ani, la Bucureşti. A continuat studiile la Facultatea de Teologie din capitală, ca după acestă să facă un curs de studii ecumenice, vreme de un semestru, la Bossey în Elveţia. „În parelel cu studille am cunoscut viaţa monahală la mănăstrirea Crasna din judeţul Prahova, unde am fost primit ca frate (novice) în 1976”, spune Preasfinţia Sa. În această mănăstire a trecut prin toate gradele monahale, iar din 1980 până în 1996, este stareţ al acestui lăcaş de cult. Pentru următorii şase ani este numit şi exarh (consilier al patriarhului) al mănăstirilor din arhiepiscopia Bucureşti. În toată această perioadă a iniţiat şi realizat lucrări deosebite de restaurare şi construcţie la mănăstirea Crasna. Dar, s-a preocupat şi de latura duhovnicească asigurând asistenţă spirituală credincioşilor care  veneau la mănăstrire. S-a ocupat şi cu formarea unor slujitori ai monahismului, iar din acestă mănăstire au fost promovaţi un număr neobişnuit de mare, de şase episcopi, împreună cu Preasfinţia Sa.

Primul episcop al Teleormanului


  Odată cu înfiinţarea episcopiei Alexandriei şi Teleormanului în 1996 a fost hirotonit şi instalat ca cel dintâi episcop al acesteia. De atunci conduce destinele acestei episcopii, preocupându-se de bunul mers al activităţii bisericeşti din judeţul Teleorman. Actvitatea sa constă în numirea şi hirotonirea de preoţi pentru parohiile vacante şi asigurea bunei funcţionări a mănăstirilor din judeţ. Părintele Galaction Stângă păstoreşte şi seminarul teologic de la Turnu Măgurele, în cadrul căruia pregăteşte viitorii preoţi, editează reviste, cărţi şi alte materiale de cult creştin-ortodox. Episcopul Alexandriei are în grijă şi reparaţiile, construcţiile lăcaşurilor de cult şi restaurarea picturilor din acestea.

Colecţionar împătimit


 Preasfinţia Sa face dovadă de pasiune şi pentru activitatea culturală. Acesta a susţinut apariţia lucrărilor unor autori şi a asigurat spaţiul pentru desfăşurarea activităţii Asociaţiei Filateţiştilor din Teleorman şi Secţiei Alexandria a Societății Numismatice Române. În acest context interesul pentru colecţionarea de timbre şi piese numismatice a devenit o pasiune în toată regula. A fost apreciat de colecţionari şi a fost ales preşedintele SNR Alexandria şi vicepreşedintele SNR. Anul trecut  a tipărit un întreg poştal cu Constantin Noica, iar anul acesta are în vedere o medalie cu Hariclea Darclee. “În afară de colecţionare, încerc să contribui la punerea în valoare a culturii naţionale” explică episcopul Galaction.
Profil
Născut: 17 mai 1953, localitatea Constantin Brâncoveanu, judeţul Ialomiţa
Studii: Facultatea de Teologie, Bucureşti
Familie: nu are, este călugăr

Ce îi place

Îmi place frumosul, arta, muzica bună, clasică. Îmi plac oamnii deschişi şi sinceri, nu duplicitari.

 Ce îmi place

  Nu îmi place zdrăngănitul de acum, care se numeşte muzica. Zgomotul, în general, nu îmi place, şi nici dezordinea.

Întrebări şi răspunsuri

Ce aţi fi făcut dacă nu aţi fi îmbrăcat hainele preoţeşti?

Nu am avut nicio altă pasiune decât pentru Biserică şi teologie. Când am cunoscut mănăstirea am rămas impresionat şi nu am vrut să mai fac altceva.

Nu citeaţi şi altceva când eraţi tânăr, care să vă fi plăcut?

În afară de cărţile bisericeşti, citeam foarte multă istorie. Asta mi-a mai plăcut.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite