Pensionarii împrumută bani pentru lemne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stela Ignat (stânga) şi Mira Ghiţă (mijloc)
Stela Ignat (stânga) şi Mira Ghiţă (mijloc)

Cererile pentru împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc de Pensionarilor Alexandria au crescut considerabil în luna trecută.  Majoritatea vârstnicilor au nevoie de bani de lemne, cărbuni, dar şi pentru medicamente. Alţi pensionari mai fac împrumuturi ca să îşi ajute nepoţii care sunt la facultate, dar şi pentru a-şi susţine financiar copiii şomeri sau fără venituri.

În luna septembrie s-au aprobat 470 de împrumuturi pentru nevoi personale la C.A.R.P. Alexandria. Valoarea acestora se ridică în luna trecută la peste 970.000 de lei. În august, suma totală împrumutată de C.A.R.P. a fost mult mai mică, de doar 370.850 de lei. „Cei mai mulţi pensionari vin să ia bani pentru lemne, cărbuni şi tot ce înseamnă pregătiri pentru iarnă, dar şi pentru medicamnte şi spitalizări. Unii dintre ei vor să îşi ajute nepoţii care sunt la studii, dar şi copiii care nu au bani. Aceştia au copii şomeri sau care nu au niciun fel de venit. Acum e perioada în care se înscriu şi se fac împrumuturi cel mai mult pentru că vine iarna”, explică Alexandru Preoteasa, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Alexandria.

2.000 de lei ca să treacă iarna
 
  Pensionarii se înghesuie, în această perioadă, la ghişeele Casei de Ajutor Reciproc. Majoritatea găsesec aici un sprijin de încredere în cazul în care nu se reuşesc să strângă banii necesari ca să treacă cu bine hopul anotimpului rece. „Am făcut împrumut ca să am ce pune pe foc la iarnă. Am luat bani să îmi cumpăr lemne şi cărbune. Nu aveam de unde să luăm atât de mulţi bani ca să avem lemne şi cărbune pentru toată iarna. Trebuia oricum să îmi iau de acum că nu ştii ce vreme vine. Dacă nu mă împrumutam mă descurcam foarte greu cu o pensie de 600 de lei. Tot ce am nevoie să mă încălzesc a costat 2.000 de lei şi fără aceşti bani chiar nu aveam cum să trec iarna”, spune Mira Ghiţă, o pensionară de 66 de ani.
 

Şi Stela Ignat, din comuna limitrofă Nanov, o pensionară de 63 de ani, a venit la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor să facă un împrumut pentru a-şi cumpăra lemne de foc. „ Aveam nevoie de lemne, dar şi de cărbuni în valoare de 2.000 de lei, ca să trec iarna cu bine. Este foarte greu să mă descurc cu o pensie de nici trei milioane jumătate. Ar însemna să dau pensia pe aproape jumătate de an doar ca să nu îngheţ de frig în casă” se plânge Stela Ignat.

Pensionarii îşi ajută şi nepoţii plecaţi la studii

  Există şi vârstnici care îşi ajută nepoţii la faculate. Aceştia solicită bani de la C.A.R.P. pentru  a-i susţine pe nepoţii care sunt plecaţi la facultate la Bucureşti. „ Am luat nişte bani ca să îi trimit nepotului meu, care este student la Politehnică. Părinţii se descurcă cu greu, pentru că sunt şomeri de mult timp şi mai au în grijă şi pe nepoţica cea mică de cinci ani. Îi ajut şi eu cât pot. Iau şi eu câte trei, patru milioane să îi trimit băiatului măcar o dată pe lună ”, spune Viorica Matei, o pensionară de 68 de ani.
   

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite