Ninel Groseanu, cel mai tânăr preot-paroh din Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
părintele Ninel Groseanu
părintele Ninel Groseanu

Părintele Groseanu a devenit la vârsta de 29 de ani cel mai tânăr preot-paroh din oraş. Acestuia îi place să se implice în acţiuni umanitare şi vrea să apropie tinerii mai mult de biserică.

După terminarea seminarului s-a căsătorit şi a depus dosarul în vederea hirotoniei. „ În 2000 am venit la parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Alexandria, moment în care l-am cunoscut pe regretatul părinte Coman Ilie. Părintele mi-a fost atât formator cât şi model în viaţă. M-a luat sub aripa dânsului când am fost hirotonit diacon. Am fost alături de preotul Coman de la care am învăţat tot ce se poate învăţa în misiunea de preot. M-a instruit cum să vorbesc cu oamenii şi cum să le alin suferinţele”, spune preotul. După doi ani a devenit preot în cadrul aceleiaşi parohii. A rămas aici pentru următorii patru ani. 
  
A participat la acţiuni de ajutorare socială

  La vârsta de 29 de ani, a devenit cel mai tânăr preot-paroh din oraş. Ninel Groseanu conduce biserica „Sf. Nicolae”, de lângă Colegiul Naţional „Al. D. Ghica”, de peste doi ani.  „ La parohia „Sf. Nicolae am pus în practică tot ce am învăţat şi în materie de administare. Odată ajuns aici am început lucrările de renovare la biserică: s-au tencuit pereţii exteriori, s-au refăcut acoperişul, turela şi ferestrele. De curând, s-au făcut reparaţii capitale la casa parohială” spune părintele.
  Acesta a participat şi la acţiuni sociale, la nivelul Alexandriei. Împreuna cu un restaurant  din oraş, a împărţit cu ocazia sărbătorilor mai mari mâncare celor aflaţi în nevoie A ajutat atât pensionari nevoiaşi, cât şi copii din creşa din Peco.

   Până anul trecut a predat religia în şcolile nr. 4 şi nr. 6 din Alexandria şi la şcoala cu clasele    I-VIII din Mavrodin. „Nu am mai fost profesor pentru că nu au mai fost posturi şi oricum nu ţin neapărat să predau. Îi las pe tinerii absolvenţi de teologie să facă asta, pentru că ei termină o facultate şi nu au unde să se ducă” explică părintele Ninel. 
  Având în vedere că biserica se află lângă un liceu, preotul Groseanu aşteaptă să îi trecă pragul bisericii mai mulţi elevi. „ Deocamdată nu vin atât de mulţi cât mi-aş dori” spune acesta.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vă primesc sfaturile enoriaşii mai în vârstă?
Bine. Întotdeauna găsesc sfaturi potrivite pentru fiecare. Cei bâtrâni nu ţin cont de vârsta mea pentru că eu încerc să îi apropii şi să le ofer o alinare. Dar trebuire dăruire totală, cum spunea şi Mântuitorul << Făceţi-vă tuturor toate, ca pe toţi să îi dobândiţi>>.

Cu tinerii cum vă înţelegeţi?
Fiind mai apropiaţi de vârsta mea, se creează dialogul mult mai uşor. Sunt şi ancorat mult mai bine în problemele lor.

Profil
Născut: 27 octombrie 1978, Alexandria
Studii: Facultatea de teologie din Piteşti
Profesie: preot
Familie: căsătorit, are o fată de trei ani

Ce îi place

Îmi place să lucrez în echipă, să interacţionez cu oameni, să organizez diferite acţiuni sociale în folosul comunităţii. Îmi place lectura, muzica clasică, de exemplu Ciprian Porumbescu. Îmi place să fiu punctual.

Ce nu îi place


Nu îmi plac minciuna şi ipocrizia. Nu îmi plac oamenii lipsiţi de verticalitate.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite