Medicul Marius Păunescu este pilotul de raliu de la ambulanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Păunescu lucrează de peste 11 ani pe ambulanţă şi se duce la cele mai grave şi complicate cazuri. Atât la muncă cât şi în timpul liber, medicul nu duce lipsă de adrenalină. Este pasionat de raliuri şi a ajuns pe  locul doi în grupă la campionatul naţional de anul acesta.

Marius Păunescu este pasionat de maşini încă de la 18 ani, când a şi încercat să îşi ia carnetul de conducere. Marius Păunescu îşi aduce aminte că, la vremea aceea, era foarte năzdrăvan şi vroia să îi demonstreze tatălui său cât de “dibaci” este el în spatele volanului. “L-am dus la un aeroport, lângă Păuleasca, şi i-am arătat ce ştiu să fac cu maşina, dar nu a fost deloc încântat de mine şi a zis <<băiatule, să îţi vină mintea la cap, mai stai un an-doi>>”, spune amuzat pilotul.

 Păunescu se ducea la Arcul de Triumf pentru a urmări circuitele stradale de acolo, în timpul facultăţii de medicină, iar în ultimii ani de studiu s-a decis să participe la concursurile de raliu. Primul pas a fost să se înscrie la ACR( Automobil Clubul Român). A urmat, apoi, şcoala de arbitrii şi a practicat un an această meserie. “Am arbitrat prin Bucureşti, la Câmpulung. Semnalizam, cronometram, deci am făcut toate astea un an de zile “, spune Marius Păunescu.  La cursul de arbitrii s-a întâlnit cu Viorel Costache şi Augustin  Damian şi au hotărât să participe împreună la competiţii. “Cu ei am participat la prima cursă în 1985, la raliul Sibiului După, am început să particip mai mult navigator decât pilot pentru că era vorba de bani, cum e şi acum. Este un sport foarte scump”, povesteşte medicul.  După revoluţie a mai concurat doar câţiva ani.

Pe locul doi, înainte de ultimele patru etape

 Marius Păunescu a activat şi ca medic militar pentru pompierii alexăndreni, între 1995 şi 2000, dar în această perioadă a fost mai mult spectator la raliuri. În continuare, medicul a lucrat peste 11 ani la Servicul de Ambulanţă Teleorman. “În 2000, am plecat de la pompieri, pentru că meseria nu prea o făceam şi am venit la Salvare. De atunci, având mai mult timp liber, particip anual la campionatul naţional de raliuri. Anul acesta suntem pe locul doi în grupa noastră la campionatul naţional. Mai sunt patru etape şi rămâne de văzut pe ce loc vom rămâne”, explică pilotul. Spre sfârşitul anului acesta va participa la traseuri montane cu Opel-ul său Astra GSI. Acest gen de curse necesită mai puţini bani pentru a participa.

Medicul este un “gentlemen driver”

  La ora actuală, Marius Păunescu merge mai mult în dreapta. Astfel, tinerii piloţi beneficiază de experienţa acestuia. “Ca navigator trebuie să creezi o atmosferă în maşină, trebuie să ştii pe unde te duci, trebuie să ai experienţa unor curse şi să ştii cum evoluează. De obicei, la volan e un tânăr mai năzbâtios şi nu reuşeşte să-şi atingă obiectivele. După o vârstă, la 50 de ani, nu mai pot să îmi doresc să fiu un mare pilot, dar ca un <<gentlemen driver>>  pot să mă duc la curse de coastă, să mai îmi descarc puţin adrenalina”, explică Marius Păunescu. 

Întrebări şi răspunsuri

Este un sport scump, automobilismul?
“Nu, este cel mai scump sport, cel mai scump hobby.Particip la cursele care mi le permit. Dacă aş avea o afacere să ma susţină, probabil aş sta numai la volan, dar nu ai cum”, mărturiseşte Marius Păunescu.
Ce planuri de viitor aveţi?
„Vreau să particip în continuare la campionatele naţionale, cupa Dacia Logan, tot ca şi până acum. Pentru campionatul naţional, avem o maşină nouă, o Honda Civic de 1600 cmc”, explică pilotul.

Profil
Născut: 11 mai 1958, comuna Cervenia
Studii: Facultatea de Medicină „Carol Davila” din Bucureşti
Profesie: medic de medicină generală
Familie: căsătorit, are două fete

Ce îi place
“Îmi plac maşinile şi evident îmi place viteza. Îmi place sportul în general. Îmim place să citesc, sunt pasionat de beletristică”.

Ce nu îi place
„Nu îmi plac oamenii needucaţi şi lipsa de educaţie, în general. Nu îmi place frigul. Nu îmi plac oamenii care încarcă să domine”.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite