Medicii de familie teleormăneni ameninţă cu trecerea în privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Maria Mărgărint, Cristina Dîrvă, Cătălin Dumitraşcu, Mihaela Pop, Marcel Măzăreanu
Maria Mărgărint, Cristina Dîrvă, Cătălin Dumitraşcu, Mihaela Pop, Marcel Măzăreanu

Patronatul Medicilor de Familie Teleorman a anunţat că 90 din cei 125 de membri ai asociaţiei profesionale refuză să semneze contractul cadru pe 2011. Dacă acest lucru se va concretiza, teleormănenii vor plăti fiecare consultaţie la medicii de familie, ca  în regim privat şi nu vor mai beneficia de reţete compensate sau gratuite.

Medicii sunt revoltaţi din cauza diminuării sumei alocate de CAS în funcţie de numărul de persoane înscrise pe listele lor. Astfel, în proiectul noului contract cadru se scade procentul „per capita”, de la 70 la 60%. Acest lucru înseamnă că medicii de familie vor primi din ianuarie 3,4 lei pe cap de pacient, faţă de 4,5 lei cât primesc în prezent. Nemulţumirile medicilor teleormăneni vizează şi faptul că în servicii plătite nu s-au inclus vaccinările, monitorizarea evoluţiei copilului şi a gravidei, supravegherea bolnavului de TBC . Mai mult de jumătate din medicii de familie din judeţul Teleorman avertizează că vor trece la organizarea activităţii în regim privat total şi vor renunţa, astfel, la contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru pacient acest lucru înseamnă plata fiecărei consultaţii şi imposibilitatea de a obţine de la  medicul de familie reţete compensate. “Ne delimităm de măsurile anunţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii pentru anul 2011, când se preconizează alocarea către medicina primară a unor resurse financiare mai mici.”, a declarat, Cătălin Dumitraşcu,  preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Teleorman. Pentru pacienţi, revolta medicilor ar putea avea consecinţe grave. “ Eu iau medicamente lunar pentru inimă. Dau 100 de lei pe compensate. Preţul întreg m-ar costa 400 de lei. Ar fi nenorocire, aş da toată pensia”, a spus Tudor Răceanu, un pensioner de 61 de ani.

Trec în regim privat ca să evite falimentul


Medicii spun că noul contract cadru îi va duce direct în faliment şi, în aceste condiţii , singura soluţie pentru a-şi menţine cabinetele deschise este trecerea în regimul privat. “ Trecem în regim privat. Aşa nu vom mai fi obligaţi să ne luăm asistente pe care acum noi le plătim. Numai aşa vom putea funcţiona. Avem şi noi de plătit utilităţi, nu puteam ţine pacienţii în frig” a spus medical de familie Marcel Măzăreanu. Mulţi dintre medicii de familie se gândesc serios la emigrare. “Mulţi colegi iau în calcul emigrarea în ţări unde munca lor este răsplătită la adevărata valoare, iar finanţarea medicinei primare creşte, aşa cum recomandă Directivele UE. Eu am fost două zile în Franţa şi deja îmi găsisem loc de muncă”, a spus, Maria Mărgărint, preşedintele Filialei Teleorman a Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.

"Noi de la CAS suntem funcţionari publici şi trebuie să executăm această hotărâre a guvernului. Oricum, cred că nu e normal să fie plătiţi atât pentru oamenii care îi au pe liste, ci mai mult pentru serviciile asigurate. Dacă ei vor să treacă în privat nu au decât", a declarat preşedintele CAS Teleorman, dr. Marius Nica

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite