Marian Burtea luptă împotriva diabetului şi obezităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Burtea
Marian Burtea

Medicul a iniţiat acţiunile de luare a glicemiei şi de informare cu ocazia Zilei Mondiale a diabetului. Marian Burtea face şi gărzi la urgenţe, dar principalele lui preocupări sunt bolnavii de diabet şi obezii. Aceasta şi creează diete pentru pacienţii care suferă de boli de nutriţie.

Marian Burtea este medic primar în diabet, nutriţie şi boli metabolice. A făcut Liceul Sanitar la Râmnicu-Vâlcea, apoi a plecat la Facultatea de Medicină din Timişoara. În continuare a făcut rezidenţiatul, doi ani la Timişoara şi trei la Bucureşti. După  rezidenţiat, a venit medic la Alexandria. Aici a obţinut un post prin concurs, fiind al doilea specialist în diabet din Teleorman.


Marian Burtea face şi gărzi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Alexandria. Medicul are de obicei cam 10 gărzi pe lună. „Eu am făcut gărzi şi la Timişoara şi la Bucureşti şi nu mi s-a părut extraordinar, eram obişnuit cu gărzile de urgenţă. Fac şi gărzi pe medical, unde e puţin mai lejer, pentru că sunt mai puţini bolnavi cu care intri în contact”, explică Marian Burtea.


Marian Burtea lucrează de şase ani la Spitalul Judeţean din Alexandria, unde este diabetolog şi spune că 80% din timp îl petrece aici. Medicul se ocupă şi de cei care suferă de obezitate. Acesta consideră obezitatea noua tuberculoză. „M-a interesat, în primul rând, copiii cu diabet să fie instruiţi. La copilul cu diabet, în momentul în care el face insulină, de două, trei, patru ori pe zi este foarte greu. Noi, ca medici diabetologi, suntem obligaţi să îi învăţăm, să ştie să folosească stiloul cu insulină. Lucrul ăsta m-a preocupat cel mai mult- copiii cu diabet”, conchide medicul primar. Acesta a reuşit să obţină un spaţiu în spital pentru diabet, pentru că veneau foarte mulţi diabetici la camera de gardă. Astfel, Marian Burtea are singurele zece paturi din judeţ dedicate special bolnavilor de diabet.


Iniţiativă de Ziua Mondială a diabetului


Marian Burtea a avut, în ultimii trei ani, de Ziua Mondială a diabetului, acţiuni de testare gratuită a glicemiei. În fiecare an vin sute de alexăndreni, care vor să îşi testeze glicemia. „Încerc, pe 14 noimebrie, când este Ziua Mondială a diabetului, să fac nişte glicemii gratuite. Astfel, 25% dintre cei care au venit, aveau deja probleme, deşi erau consideraţi normali. Eu am dat anunţul să vină nemâncaţi între anumite ore să facem glicemia. Mulţi dintre cei care au venit, au aflat în urma acestui test că au probleme de sănătate”, spune medicul. Acesta a prezentat şi pliante şi broşuri de informare bolnavilor de diabet. Medicul vrea ca pe viitor să se ducă prin şcoli şi licee să deruleze campanii de informare cu privire la pericolulul fast-food-ului şi să înveţe copiii să aibă o dietă sănătoasă.
    
Profil
Născut: 27 august 1973, Motru, jud. Gorj
Profesie: medic
Studii: Facultatea de Medicină Generală din Timişoara
Familie: are o fată de nouă ani şi un băiat de şase ani

Ce îi place

„Îmi place să îmi petrec timpul cu copiii. Îmi place să caut noutăţi pe Internet,  în special ultimele actualităţi din domeniul meu”, spune medicul.

Ce nu îi place

„Nu îmi place să mă cert. Nu îmi place nici alcoolul”, mărturiseşte diabetologul.

Întrebări şi răspunsri

Ce planuri de viitor aveţi?

Vreau să îmi dau doctoratul, să fiu doctor în medicină. M-ar mai interesa să fac şi a doua specialitate, pe cardiologie.

A crescut numărul bolnavilor de diabet în ultimii ani?

Există o creştere a incidenţei diabetului şi mai ales cred că 20% dintre teleormăneni nu sunt diagnosticaţi ca având diabet.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite