Magdalena Dudeanu Ristea este multicampionă naţională la tir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tirista este în lotul naţional de 20 de ani şi a participat la campionate naţionale, internaţionale şi la grand-prix-uri. Tirista a devenit maestră a acestui sport în 1998.

  Magdalena face de 20 de ani tir-pistol la Clubul Sportiv Teleorman şi a câştigat peste 20 de medalii de aur atât individual cât şi cu echipa. A fost selecţionată o singură dată în lotul olimpic.  Nu a mai avut ocazia să facă facultatea de educaţie fizică şi sport pentru că a început să „tragă” foarte bine şi a fost cooptată în lotul naţional.

Sportiva este şi cetăţean de onoare

   Magdalena Dudeanu a fost recordmenă naţională. Abia anul acesta a a fost doborât recordul pe care sportiva l-a deţinut cinci ani de zile. „De la 18 ani fac tir. Atunci nu era ca acum, eu nu aş mai primi la 18 ani un sportiv să facă performanţă. Copiii sunt mai dezvoltaţi acum, eu aş lua copilul la tir de la 13-14 ani” spune campioana. Primele mari performaţe ale tiristei sunt câştigarea Campionatului Balcanic la junioare şi Internaţionalei României de la Braşov. Tirista spune că cel mai bun an al ei a fost în 2000, la Munchen când a obţinut locul 8 la internaţionale. Un alt an de excepţie a fost 2009 în Norvegia, când a obţinut norma de calificare pentru competiţiile cele mai importante. Magdalena a fost aleasă şi cetăţean de onoare al oraşului Alexandria, în 2006.

Antrenează tinerele speranţe la tir-pistol 
 
  Magdalena Dudeanu  a fost motivată de tiriştii de C.S. Teleorman, care obţineau rezultate excepţionale. „Aveam colegi care veneau cu medalii de la talere. Aceştia m-au îndrumat spre poligon. Se spune că trebuie să ai talent ca să fi un trăgător bun, dar eu mă consider doar o sportivă care a muncit foarte mult să obţină aceste rezultate” explică Magdalena.
Performanţa în tir se poate face până foarte târziu, acest sport fiind longeviv. „Trebuie să te ţină ochii, mână şi în primul rând psihicul. E un sport al nervilor - dacă nu te concentrezi, nu reuşeşti. Nu este necesară numai forţă fizică. Tirul este catalogat ca fiind al doilea sport al minţii, după şah” explică Magdalena Dudeanu.


   Antrenoarea pregăteşte momentan trei tirişti de perspectivă: pe Silviu Lepădatu, care este vicecampion naţional, Andrei Roşu şi Costinel Socol. „ Aceşti sportivi au potenţial şi sunt de viitor” spune antrenoarea.  Aceasta a explicat că în ciuda faptului că baza de selecţie pentru tir de aici este mai mică decât în alte oraşe cum ar fi Arad, Oradea sau Iaşi, rezultatele apar şi în Alexandria. „Cei din oraşele mai mari vin cu foarte mulţi sportivi, la toate categoriile de vârstă,  şi noi nu ne putem compara la medalii pentru că sunt mult mai mulţi ei şi automat iau mai multe medalii ca noi” se plânge Magdalena.


Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi ales acest sport?
  Nimic nu este întâmplător. Vroiam să dau la Institul de Educaţie Fizică şi sport şi aveam nevoie să fiu maestră într-un sport. La 18 ani, nu te mai primea nicăieri de la zero să faci sport de performanţă.
Ce părere aveţi de celalte sporturi înrudite?
Mi se pare foarte greu la talere, dar cu antrenament şi tenacitate se poate ajunge la performanţă.  


Profil
Născută: 22 iulie 1972, Turnu-Măgurele
Studii: Şcoala Naţională de Antrenori, Facultatea de drept şi administraţie publică
Profesie: antrenor
Familie: căsătorită, 2 copii

Ce îi place
  Îmi place primăvara. Îmi plac oamenii sinceri şi loiali şi să petrec mult timp cu familia. Şi nu în ultimul rând, îmi place să trag cu arma.
Ce nu îi place
  Nu îmi plac telenovelele şi manelele. Nu îmi place scorţişoara.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite